Eerste stap om nieuwe coalitie te vormen, Brabantse partijen stellen rapporteurs aan

9 januari 2020 om 09:39
nl
De Brabantse partijen gaan gebruikmaken van twee rapporteurs om tot een nieuwe coalitie te komen. Oud-burgemeester en oud-wethouder van Breda, Peter van der Velden en Alfred Arbouw, gaan dit samen doen. Ze gaan in gesprek met de twaalf fracties over hoe Brabant bestuurd moet worden.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De Brabantse coalitie klapte eind 2019, zo’n half jaar na de vorming van het provinciebestuur. Het CDA stapte eruit en daarmee was er geen meerderheid meer. De christendemocraten waren het niet met de andere vier coalitiepartijen eens over het stikstofbeleid.

Flinke klus
Het vormen van een nieuw bestuur kan nog wel eens lastig gaan worden. Na de verkiezingen in maart bleek het ook al een flinke klus. VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA gingen uiteindelijk de Gedeputeerde Staten (GS) vormen, maar geen enkele partij was echt tevreden.

Arbouw en van der Velden spreken eenmalig met alle fractievoorzitters. Ze brengen eind januari verslag uit. De vier overgebleven coalitiepartijen hebben al aangegeven samen verder te willen gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.