Video

Henk is de beste schrijvende ambtenaar van Nederland en hij slaagt met glans voor onze quiz

10 januari 2020 om 11:50
nl
Bij de gemeente Etten-Leur gaat vrijdag de kurk van de champagne, want ambtenaar Henk Buesink is verkozen tot de best schrijvende ambtenaar van 2019. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken maakte vrijdagmorgen de winnaar bekend. Wat is het geheim? Tongbrekende en moeilijk te begrijpen woorden en zinnen zoveel mogelijk mijden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Draken van zinnen, daar doet Henk niet aan:

  • "Randvoorwaardelijk is een modern proces van participatie door de directe en indirecte omgeving."
  • "Branding stuurt middels place brand management en de wijze waarop Brabantse marketingorganisaties de regio wegzetten, ten bate van de lange-termijn beïnvloeding van perceptie en imago."

Henk zelf was volledig verrast door de uitverkiezing. "Ik vind het heel leuk dat het werk dat ik erin steek ook algemeen gewaardeerd wordt."

Met glans geslaagd
In het Omroep Brabant-programma Wakker! kreeg de winnaar vrijdagmorgen enkele quizvragen voorgeschoteld om te kijken of hij het eenvoudige taalgebruik echt goed onder de knie heeft. En hij slaagde met glans.

 

Niet lullen maar poetsen
Sinds vier jaar is hij ambtenaar in Etten-Leur. "De eerste dagen dat ik bij de gemeente werkte, las ik dingen en dacht ik: wat staat hier nou? Ik probeer daar verandering in te brengen." Hij komt uit Rotterdam en hanteert dan ook het 'niet lullen maar poetsen'-criterium. "Gewoon dóén en niet zo aarzelen en treuzelen", zegt hij.

Henk Buesink schreef de jaarstukken op de website van de gemeente Etten-Leur. Wat voor de jury de doorslag gaf, was dat hij alle inwoners van Etten-Leur bij het beleid heeft betrokken door zeer veel informatie te delen via de site. De tekst is 'een prijzenswaardige poging om ondoorzichtige beleidsteksten in begrijpelijke taal digitaal te publiceren voor een zo breed mogelijk publiek', aldus de jury. Maar ook dat moet eenvoudiger kunnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.