Video

Stiekem alcohol drinken en weinig publiek: rallyrijders moeten nog wennen aan Saoedi-Arabië

15 januari 2020 om 15:03
nl
De Dakar Rally vindt dit jaar voor het eerst plaats in Saoedi-Arabië en dat is een grote verandering. De Brabantse deelnemers en onze verslaggevers reageren soms onwennig op plaatselijke gebruiken: "Ik dacht dat het een pisgoot was, maar het bleek een bak om je voeten te wassen."
Geschreven door

In deze aflevering van D'n Dakar van Ronald en Twan zie je wat onze verslaggevers én een aantal Brabantse Dakar-deelnemers opvalt in Saoedi-Arabië.

Wennen aan de rally
De afgelopen jaren, in Zuid-Amerika, was de sfeer rond de rally vaak uitgelaten. Langs de route stond enthousiast publiek en bij de podiumceremonies was het razenddruk. Dat is in Saoedi-Arabië wel anders. Voor een deel komt dat doordat de Saoedi’s nog moeten 'wennen' aan de rally, maar voor een deel heeft dat ook te maken met de andere cultuur.

Restaurants met gescheiden ingangen
Die andere cultuur heeft op meerdere vlakken z’n weerslag op de rally. In het bivak is alleen alcoholvrij bier te krijgen. Vrouwen kunnen niet zomaar ieder restaurant binnenstappen (veel restaurants hebben gescheiden ingangen of zijn verboden voor vrouwen). En in ieder bivak staat een gebedstent, om de lokale deelnemers de mogelijkheid te geven om te bidden.

Wat voor de meeste deelnemers wel scheelt, is dat ze tijdens de rally vooral in de Dakar-bubbel zitten. In het bivak is de sfeer niet veel anders dan andere jaren. En crossen door de duinen werkt hier hetzelfde als aan de andere kant van de wereld.

Check voor al het Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar. Verslaggevers Ronald Sträter en Twan Spierts doen ook via Twitter verslag van de rally. Volg ze via @ronaldbrabant en @TwanSpierts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.