Video

Johan van Laarhoven wil de Staat mogelijk aansprakelijk stellen

16 januari 2020 om 09:48
nl
Johan van Laarhoven overweegt de Nederlandse Staat en officier van justitie Lucas van Delft aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen hem. Dat zegt Gerard Spong, de advocaat van de voormalige coffeeshopbaas uit Tilburg.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

"Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen", zegt Spong.

Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Tilburger werd in 2015 door de Thaise rechter tot 75 jaar celstraf veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

In Nederland wordt Johan van Laarhoven verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Hij is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. Spong stelt dat Van Laarhoven formeel nog een deel van zijn Thaise straf moet uitzitten: "Maar dat gaat niet gebeuren. Een jaar Thaise gevangenisstraf telt in Europa voor twee, drie of vier jaar."

Onzorgvuldig
De Nationale ombudsman stelde vorig jaar maart vast dat Nederlandse instanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand. Ombudsman Reinier van Zutphen verweet de Nederlandse politie, Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid nalatigheid.

"De Nationale ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld", reageerde Spong toen. De Thaise echtgenote van Johan van Laarhoven ging voor ruim 11 jaar de gevangenis in. Omdat ze geen Nederlandse is, wordt zij niet overgedragen aan ons land.

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!