Advocaten en familie gefrustreerd over behandeling van Johan van Laarhoven: 'Niet menselijk'

16 januari 2020 om 19:33
nl
De advocaten en broer van Johan van Laarhoven zijn erg gefrustreerd over het feit dat zij de ex-coffeeshopbaas niet even mochten zien toen hij in Nederland aankwam. Ook hadden ze gehoopt dat hij meteen medische hulp zou krijgen in Nederland. Dat zeiden ze donderdagavond tijdens een persconferentie op Schiphol, vlak nadat Van Laarhoven geland was.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Johan van Laarhoven zelf was daar niet bij. Hij moest meteen naar de gevangenis in Vught. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp, advocaten Gerard Spong, Geert-Jan en Carry Knoops en Johans broer Frans van Laarhoven spraken wel tijdens de persconferentie.

Kijk hieronder de hele persconferentie terug.

Wachten op privacy instellingen...

De broer van Johan en de aanwezige advocaten deden hun beklag over het feit dat Johan geen contact mocht hebben met zijn familie bij aankomst. “Ik had echt gerekend op een beetje menselijkheid”, zei Frans van Laarhoven daarover.

Het ging ook over de gezondheid van Van Laarhoven. Die is volgens de aanwezigen erg slecht. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops heeft Van Laarhoven zestien aandoeningen. Zo moet bijvoorbeeld zijn galblaas eruit.

De broer van Johan hoopte dat hij donderdagavond meteen naar het ziekenhuis gebracht zou worden. Dat is niet gebeurd. "We hadden een team klaarstaan dat vandaag zou beginnen met hem onderzoeken maar helaas is dat niet gelukt", aldus Frans.

Gerard Spong maakte zicht tijdens de persconferentie erg boos: "Iemand in Nederland heeft gezegd dat zijn familie hem niet even mocht begroeten en iemand heeft ervoor gezorgd dat hij niet meteen een medische behandeling krijgt." Spong maakte duidelijk dat hij niet zou rusten voor helder is wie dit heeft besloten.

De advocaten van Van Laarhoven willen ook een schadevergoeding van de Staat voor de manier waarop Van Laarhoven in de Thaise cel belandde. "Voor hoeveel precies weet ik nog niet maar het bedrag zal vele nullen hebben", zei Gerard Spong.

Veroordeeld in Thailand
De Tilburger werd door de Thaise rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar voor het witwassen van drugsgeld. Vorig jaar is door de Nederlandse overheid een procedure gestart om hem de rest van zijn straf in Nederland te laten uitzitten.

De Thaise straf van Van Laarhoven is omgezet naar tien jaar en acht maanden cel. Daarvan moet hij nog zestien maanden uitzitten, maar de advocaten van Van Laarhoven willen dat Van Laarhoven gratie krijgt en meteen wordt vrijgelaten. Ook moet hij dringend medische zorg krijgen. Daarom dient er vrijdagmiddag in Den Haag een kort geding.

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!