Video

Frans teleurgesteld dat hij broer Johan van Laarhoven geen hand mocht geven bij aankomst op Schiphol

16 januari 2020 om 20:00
nl
De teleurstelling was van het gezicht van Frans van Laarhoven af te lezen. Tijdens de persconferentie donderdagavond vertelde de broer van Johan van Laarhoven dat de familie Johan niet mocht begroeten bij zijn aankomst op het vliegveld. "Hij was zo dichtbij, maar ook heel ver weg."
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

"We waren er helemaal klaar voor. We stonden onderaan de trap op het platform en we zagen het vliegtuig taxiën. Tot onze verbazing werd ons verboden om mijn broer een hand te geven. We werden door de marechaussee weggestuurd want van hoger hand was bepaald dat wij hem niet mochten ontmoeten", vertelde Frans van Laarhoven, die als eerste mocht spreken tijdens de persconferentie.

Kleding
Hij vertelde kalm maar ook geëmotioneerd over het moment dat zijn broer na jaren in een Thaise cel weer in Nederland aankwam. "Hij heeft 5,5 jaar in een gevangenispak rondgelopen, een korte broek en een shirt. De advocaat in Thailand heeft hem een t-shirt en lange broek gegeven. Wij hadden wat spullen verzameld, zoals zeep, een tandenborstel, een scheerapparaat... dus daar stonden we."

"Ik denk: ik geef mijn broer een hand en kan hem wat basisspullen geven. Helaas, Johan werd kennelijk afgevoerd naar de gevangenis zonder dat wij hem maar één moment konden spreken. Ik had echt gerekend op een beetje menselijkheid. Al was het maar twee minuten geweest en dat ik hem wat kleding had kunnen geven."

De familie vindt dat moeilijk te bevatten, zei Frans. Ook maken zij zich zorgen over de gezondheid van zijn broer. "Ik had gehoopt dat hij vandaag naar een ziekenhuis gebracht kon worden want hij heeft echt medische hulp nodig. We hadden een team klaarstaan dat vandaag zou beginnen met hem onderzoeken maar helaas is dat niet gelukt. Hij zal het wel erg koud hebben. Maar hij heeft één geluk: hij mag vanavond in een bed slapen. Misschien is dat een schrale troost. Ik hoop dat ik hem morgen wel kan bezoeken."

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.