Video

Advocaten en broer Frans spreken in gevangenis Vught met Johan van Laarhoven

17 januari 2020 om 07:57
nl
Advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets van Johan van Laarhoven hebben vrijdagmorgen in de gevangenis in Vught gesproken met Johan van Laarhoven. Het gesprek met de voormalig coffeeshophouder duurde ongeveer een uur. Broer Frans arriveerde rond tien uur voor een bezoekje. Hij was in gezelschap van advocaat Carrie Knoops.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Van Laarhoven werd donderdag door de Thaise regering overgedragen aan Nederland. Bij aankomst op Schiphol was er een verbod voor de familie van Van Laarhoven en hun advocaten om Van Laarhoven te spreken. "Met een koffer vol kleding onderweg naar Vught om onze cliënt te spreken. Gisteren mochten we hem niet fysiek ontmoeten", schreef Smeets 's ochtends vroeg op Twitter. "We willen het eerste moment pakken en afspraken maken over een bezoek aan de gevangenis van zijn familie."

Bekijk in de video de eerste reactie van Spong nadat hij arriveert bij de gevangenis:

Rond tien uur arriveerden ook Frans van Laarhoven en advocaat Carrie Knoops bij de gevangenis. Ook zij gaan op bezoek bij Johan van Laarhoven. "Ik ben blij om hem eindelijk te kunnen zien en te spreken. Maar hij is ook doodziek en dat is zorgelijk. Ik heb hem in mei 2014 voor het laatst gezien", vertelt Frans op weg naar de ingang. Knoops vindt dat die ontmoeting eigenlijk donderdagavond had moeten plaatsvinden. "Het is vreemd dat het op grond van de openbare orde niet kon gebeuren. Het doet goed om Johan de hand te kunnen schudden."

Veroordeeld in Thailand
De Tilburger is door de Thaise rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar voor het witwassen van drugsgeld. Vorig jaar is door de Nederlandse overheid een procedure gestart om hem de rest van zijn straf in Nederland te laten uitzitten.

Donderdag kwam Johan van Laarhoven na 5,5 jaar vast te hebben gezeten in een Thaise gevangenis aan in Nederland. Zijn vrouw Tukta is niet overgedragen. Zij bleef achter in Thailand omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Medische zorg
De Thaise straf van Van Laarhoven is omgezet naar tien jaar en acht maanden cel. Daarvan moet hij nog zestien maanden uitzitten, maar de advocaten van Van Laarhoven willen dat hij gratie krijgt en meteen wordt vrijgelaten. Ook moet hij dringend medische zorg krijgen. Daarom dient er vrijdagmiddag in Den Haag een kort geding.

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.