Video

Duidelijkheid rond medische hulp Van Laarhoven laat nog even op zich wachten

17 januari 2020 om 16:31
nl
Of Tilburger Johan van Laarhoven in aanloop naar zijn volgende strafzaak in Nederland medische zorg in een normaal ziekenhuis krijgt, is nog maar de vraag. Ook is nog niet duidelijk of Van Laarhoven zijn gratieverzoek thuis mag afwachten. De rechter doet vrijdag 24 januari uitspraak in het kort geding in Den Haag. Johan van Laarhoven was zelf niet bij de zitting, zijn broer Frans wel.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De advocaten van de voormalig coffeeshophouder, Geert-Jan Knoops en Carry Knoops, hadden het kort geding aangespannen. Van Laarhoven is volgens zijn advocaten in zeer slechte conditie en medisch personeel van een gevangenis kan hem volgens hen niet voldoende helpen. Van Laarhoven moet nog een deel van zijn Thaise veroordeling in Nederland uitzitten. Daarvoor dienden de advocaten een gratieverzoek in.

Vanmorgen heeft Johan van Laarhoven een korte verklaring afgelegd aan zijn advocaat Carry Knoops. Zij las deze verklaring voor tijdens het kort geding.

Smeekbede om medische behandeling
Vrijdagmorgen is Van Laarhoven medisch onderzocht in de gevangenis van Vught. De arts die dat onderzoek deed, zag geen acute noodzaak voor een opname in een ziekenhuis. Volgens de advocaten is Van Laarhoven zo ziek dat hij geen week meer kan wachten. Ze smeekten bijna om Van Laarhoven medisch te laten behandelen in een ziekenhuis.

De landsadvocaat vindt echter dat Van Laarhoven ook vanuit Vught kan worden behandeld. Ze verwees ook naar een 'fit-to-fly'-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


Nederland heeft een dubieuze rol in de veroordeling in Thailand, oordeelde de Nationale ombudsman eerder. Van Laarhoven bracht vijfeneenhalf jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel door. Van Laarhoven werd tot 103 jaar celstraf veroordeeld omdat het door hem witgewassen geld in Thailand werd geïnvesteerd. In hoger beroep werd deze straf 75 jaar. Daarvan moest hij 20 jaar uitzitten. In Nederland geldt een maximum van 10 jaar en 8 maanden voor het delict.

Wachten op privacy instellingen...


Onder druk van de Nationale ombudsman begon de Nederlandse overheid een procedure om Van Laarhoven zijn straf hier uit te laten zitten. De Nationale ombudsman oordeelde dat Nederlandse aanklagers de Thaise politie aanwijzingen gaven waardoor Thailand hem kon arresteren.

Belastingfraude, criminele organisatie en witwassen
Nu de voormalig eigenaar van The Grass Company in Nederland is, moet hij nog tien jaar en acht maanden van de Thaise straf uitzitten. Daarvan wordt zijn tijd in de Thaise cel afgetrokken, er blijft dan nog ruim vijf jaar over.

Ondertussen kan de strafzaak beginnen waar Van Laarhoven in Nederland van verdacht wordt. Justitie verdenkt de voormalig coffeeshophouder van belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van meer dan twintig miljoen euro. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt in de tijd dat hij eigenaar was van coffeeshopketen The Grass Company.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde:

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.