'Alle geiten gaan dood, dacht ik', paniek was groot tijdens brand in stal met 1400 dieren

24 januari om 18:16
De geiten werden door de brandweer uit de stal gehaald. (Foto: FPMB)
De geiten werden door de brandweer uit de stal gehaald. (Foto: FPMB)
Geitenhoudster Angela Sterrenburg beseft heel goed dat het donderdag heel anders had kunnen aflopen. De veehoudster is erg aangeslagen, maar vooral ook heel opgelucht. Er brak brand uit in de geitenstal van Angela en haar man aan de Gemeentenweg in Dongen. Hun geiten, 1400 in totaal, waren in gevaar. "Voordat de brandweer er was, hebben we nog een stuk of twintig geiten naar buiten gekregen, maar de rest wilde niet naar buiten".
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Als onze stal dicht was geweest, waren alle geiten nu dood geweest." Uiteindelijk was er maar één geit, die in het gedrang het leven liet.

Angela en haar man Marco Smulders waren donderdagmiddag in de stal bezig toen ze door de open deur rook zagen. "We zijn meteen gaan kijken. Het stro wat die ochtend was geleverd, had vlam gevat."

Boerin ging zelf blussen
Het stel belde de brandweer en ging direct aan de slag met brandblussers en waterslangen. "De geiten moesten naar buiten, maar ze wilden niet. We hebben er toen met heel veel moeite een stuk of twintig naar buiten gekregen. We probeerden met emmers voer alle geiten naar buiten te lokken, maar ze wilden echt niet. Toen hebben we nog geprobeerd om met twee man sterk de geiten de stal uit te duwen, maar ook dat werkte niet. Die geiten verstarren op zo'n moment."

"De brand was ontstaan aan de achterkant van de stal en alle rook woei de stal in. Marco heeft daarom een stuk dak eruit gesloopt, zodat de rook eruit kon", vertelt Angela. "En we hebben de zeilen aan de zijkanten van de stal heel gauw omhoog gedraaid." Toen de brandweer er was, mocht niemand de stal meer in.

Wachten op privacy instellingen...

Als de stal dicht was geweest, waren alle dieren dood
Angela en Marco konden toen niet anders dan toekijken. "Dat was echt heel moeilijk. je ziet de geiten staan, heel de stal vol met rook. Dat is echt niet prettig. Als onze stal dicht was geweest, waren ook alle geiten dood geweest. We twijfelden afgelopen zomer nog over het isoleren van het dak, maar nu zijn we heel blij dat we dat niet hebben gedaan."

Vrijdagmorgen werd Angela vroeg wakker. "Dit heeft wel echt impact. De vee-arts was er al vroeg om alle geiten nog een keer na te kijken. Je wordt de hele dag geleefd: er rijden bedrijven af en aan om alles te herstellen, allerlei mensen helpen ons met opruimen en de verzekering komt de schade opnemen."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...