Video

Minder overlast van asielzoekers in Maarheeze door nieuwe aanpak

25 januari 2020 om 19:42
nl
Goed nieuws over de asielzoekers die verblijven in het asielzoekerscentrum in Budel. Winkeliers in het nabijgelegen Maarheeze merken dat de genomen maatregelen tegen asielzoekers die er overlast veroorzaakten, goed uitpakken.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Ed Kalders, voorzitter van het Winkeliersplatform, is blij met de aanpak die gekozen is door de gemeente Cranendonck, waar Budel en Maarheeze onder vallen. Voornaamste 'wapen': de inzet van een ketenmarinier. Dit is iemand die het overleg tussen de betrokken partijen coördineert.

"Ik weet niet precies hoe hij het doet, maar hij zorgt ervoor dat het rustig is geworden", vertelt Kalders. Ook zijn collega-winkeliers vertellen hem dat het verschil merkbaar is. Voorzitter Kalders heeft het 'succes' al gevierd met taart voor de ketenmarinier en burgemeester Roland van Kessel.

Overleg tussen ketenpartners
Van Kessel zelf is ook blij dat de aanpak werkt. "De inzet van de ketenmarinier heeft ertoe geleid dat er overleg kwam tussen alle betrokkenen en we zitten nu ook met het ministerie om de tafel." Die gesprekken hebben nog meer maatregelen opgeleverd. "Van het vereenvoudigen van de aangifteprocedure tot het plaatsen van extra verlichting."

Rustiger en minder incidenten
Alle betrokkenen hebben nu ook rechtstreeks contact, vertelt Van Kessel. "Er is ook een WhatsAppgroep aangemaakt die bij calamiteiten gebruikt wordt. Als er een incident is, weet iedereen meteen wat er aan de hand is."

Het resultaat is meetbaar, geeft de burgemeester aan: er zijn minder incidenten. Maar ook voelbaar: inwoners geven aan dat ze zien dat er hard gewerkt is en dat het rustiger is. Om het zo te houden, zal de ketenmarinier zijn werk het komende jaar nog voortzetten, zegt de burgemeester.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.