Video

Honderden leraren demonstreren in Den Bosch tegen hoge werkdruk

31 januari 2020 om 08:51
nl
Protesterende leraren in het basisonderwijs in Den Bosch liepen vrijdagochtend in optocht van het station naar de Parade in de binnenstad. Op het plein bij de Sint-Janskathedraal begon om tien uur een protestmanifestatie. Omroep Brabant volgde de leraren op de voet.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Ongeveer tweehonderd mensen liepen mee in de protestmars. Het was voor eerst in tientallen jaren dat leraren twee dagen het werk neerleggen.

Kijk in de Facebookpost de protestmars van de leraren terug:

Wachten op privacy instellingen...

Imago
De stakende leraren willen net als de boze boeren voor enige reuring zorgen. "Dat zal wel meevallen", zegt een van de leraren. "We blijven natuurlijk wel leraren en we moeten ook aan ons imago denken", lacht hij. Onderweg naar de Parade loopt de stoet door het rode verkeerslicht en lopen de leraren midden op de weg. "Iets minder braaf mag wel", zegt een meelopende lerares. "We vinden het belangrijk dat we gehoord worden. Er moet structureel meer aandacht komen voor het onderwijs."

Achter de protestmars was een file ontstaan. "De saamhorigheid is enorm. Dat doet me goed", zegt een van de leiders van de protestmars met een brede glimlach terwijl ze naar de lange rij protesterende collega's kijkt. In de tocht lopen ook enkele leden van het onderwijsondersteunend personeel mee. "Wij zijn vergeten bij de laatste loonsverhoging", zegt een van hen.

De automobilisten in de lange file achter de protestmars leven mee met de protesterende leraren. "Ik heb een afspraak bij de kapper, maar dat komt wel goed", zegt een bestuurster. "Ik heb er geen enkele moeite mee", zegt een andere automobilist. "Ze hebben groot gelijk."

Tien tot twaalf uur
Een groep leraren zong een lied op de melodie van het bekende Bossche carnavalslied 'De handjes de lucht in'. "Wij missen alleen de handjes in de klas. We maken dagen van tien tot twaalf uur en zijn vaak ook 's avonds thuis nog bezig. De klassenassistenten zijn wegbezuinigd en die worden erg gemist."

In de tocht liepen behalve leraren ook enkele kinderen mee. 'Maak ons wijs, meer geld voor het onderwijs', is er op hun spandoek te lezen. "Vorig jaar werden we naar huis gestuurd of werd onze klas opgedeeld. Dat is niet fijn", vindt een van de kinderen.

Manifestatie
Voor de tweede dag op rij staakten de leraren voor meer salaris en minder werkdruk. Ook in Brabant waren honderden scholen dicht door de onderwijsstaking. Dat zijn er ruim vier keer zoveel als bij de vorige staking. Wil je weten welke scholen in Brabant deelnemen aan de staking kijk dan op dit kaartje.

Donderdag liepen in Tilburg honderden leraren van de Heuvel naar het Koning Willem II Stadion. Ook daar werd een manifestatie gehouden.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.