Zeventien jaar oude Jaguar gaat in vlammen op in Oss, buurtbewoners met tuinslang staan machteloos

2 februari om 07:51
De auto aan de Wagenaarstraat in Oss werd door brand verwoest. (Foto: Gabor Heeres/SQ Vision)
De auto aan de Wagenaarstraat in Oss werd door brand verwoest. (Foto: Gabor Heeres/SQ Vision)
In Oss is zaterdagnacht een zeventien jaar oude Jaguar in vlammen opgegaan. De auto stond geparkeerd in de Wagenaarstraat.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het vuur werd rond halfdrie ontdekt.

Buurtbewoners probeerden de vlammen met behulp van een tuinslang te blussen, maar dat lukte niet. "De vlammen grepen razendsnel om zich heen, in korte tijd stond de auto in lichterlaaie", laat een ooggetuige weten.

De brandweer was snel aanwezig, maar kon niet voorkomen dat de auto verloren ging.

Tweede keer in deze straat
Volgens een ooggetuige is dit al de tweede keer dit jaar dat er een autobrand in de Wagenaarstraat woedt. Tijdens de nieuwjaarsnacht vatte hier een busje van sociale werkvoorziening IBN vlam.

Vorige week gingen er aan de Albardastraat ook al drie bestelbusjes in vlammen op.

Brandstichting
Oss wordt al jarenlang geteisterd door autobranden. In 2019 en 2018 werd er in de gemeente 62 keer brandstichting vastgesteld.

“Iedere brand wordt altijd afzonderlijk onderzocht door ons onderzoeksteam", laat de politie weten. "Wat was de oorzaak? Wie was de eigenaar? Spelen er conflicten? Heeft iemand voordeel bij de autobrand? Bij alle brandstichtingen doen wij buurtonderzoek en zoeken wij naar camerabeelden. Soms levert dat interessante informatie op. Verder analyseren wij de branden. Zijn er bijvoorbeeld patronen te ontdekken die ons kunnen helpen in de aanpak?"

Brandonderzoeken zijn ingewikkelde onderzoeken. "Wij gaan bij iedere brand uit van een aantal scenario’s: brandstichting vanwege een conflict, verzekeringsfraude, een technisch mankement of een seriematige brandstichting. Maar vaak zijn er weinig sporen en dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk. Toch hebben wij de ambitie en de goede hoop dat wij ook voor de meest recente autobranden tot aanhoudingen zullen komen.”

Extra alert
De politie benadrukt dat agenten niet overal tegelijkertijd kunnen zijn en ook niet alles kunnen voorkomen. "Maar natuurlijk zijn wij extra alert. Wij snappen heel goed dat de branden de bewoners bezighouden. Zij kunnen erop vertrouwen dat er aandacht voor is. Ook de wijkagenten zijn alert en voor iedereen met vragen aanspreekbaar."

De politie vraagt bewoners ook zelf extra alert te zijn en 112 te bellen bij verdachte situaties. "Ook in de nacht. We bekijken de situatie van dag tot dag en passen onze inzet waar nodig aan. Mensen kunnen erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om duidelijkheid te krijgen. Wij willen niets liever dan dat de branden stoppen en dat we de daders kunnen aanhouden.”

Wachten op privacy instellingen...