'Groene toverdoos' moet kinderen op school helpen bij herkennen fake news - Omroep Brabant

'Groene toverdoos' moet kinderen op school helpen bij herkennen fake news

3 februari 2020 om 18:15
Het is eigenlijk een soort kijkdoos 2.0 en het is bedoeld om kinderen meer wegwijs te maken in ons medialandschap: de Greenscreenbox. De Lieshoutse vinding is het kleine broertje van het grote groene scherm uit de filmindustrie of de weerjournaals. Daarbij wordt met behulp van techniek de groene achtergrond vervangen door een andere foto of video.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De kinderen van groep 3 van SALTO-school Strijp Dorp in Eindhoven namen maandag het eerste exemplaar in ontvangst. Het idee voor de mini-variant komt van de Lieshoutse Petra Mestrom, zelf ook werkzaam als innovatiemedewerker bij de SALTO-scholen in Eindhoven.

Groot succes
Mestrom kwam op het idee voor het opvouwbare green screen toen ze met haar 3-jarige dochter aan de keukentafel van een kartonnen doos een green screen knutselde.

Het sloeg aan bij haar dochter en later ook bij andere kinderen. ''Kinderen ervaren hier van dichtbij dat wat je online ziet, dat dat gemaakt wordt. Je kan dus een bepaalde twist geven aan de werkelijkheid.’’

'Voor de kleintjes is het tovenarij'
De kinderen in groep 3 vinden het groene mini-theater maar wat interessant. ''Ik vind het wel mooi'', reageert een van hen. ''Het lijkt wel tovenarij'', reageert een klasgenootje.

En dat laatste is nu net wat Mestrom regelmatig terughoort van de kinderen uit de klassen waar ze de box getest heeft. ''De groep heeft ‘m toen ook omgetoverd tot 'de groene toverdoos', want voor de kleintjes is het eigenlijk tovenarij wat hierin gebeurt.''

Bekijk hier hoe het precies werkt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...