Kankerexperts overspoeld met vragen tijdens live-uitzendingen op Wereldkankerdag - Omroep Brabant

Kankerexperts overspoeld met vragen tijdens live-uitzendingen op Wereldkankerdag

4 februari 2020 om 21:16
nl
Dat kanker veel vragen oproept, weten ze bij het Catharina Ziekenhuis ook wel, maar dat er zóveel vragen binnen zouden komen op Wereldkankerdag, hadden de deskundigen ook weer niet verwacht. Honderden mensen stelden goede en vaak persoonlijke vragen via WhatsApp en e-mail. "De uitzendingen waren soms te kort", zegt Roel Rambags, woordvoerder van het ziekenhuis.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Omroep Brabant besteedde op Wereldkankerdag in vier live-uitzendingen aandacht aan de meest voorkomende soorten van kanker. De uitzendingen zijn via de link hieronder terug te kijken.

Sommige vragen waren zo persoonlijk dat ze niet in de uitzendingen beantwoord konden worden. Andere vragen werden veelvuldig gesteld. En weer andere vragen zorgden voor verrassende en leerzame antwoorden.

Zo bleef bij Roel Rambags zelf vooral de informatie over rood vlees hangen. "Ik werk al tien jaar voor het ziekenhuis en dacht dat de kans op darmkanker groter werd als je rood vlees niet doorbakken at. Maar daar gaat het dus helemaal niet om, heb ik vandaag geleerd. Het gaat erom óf je rood vlees eet. Niet of het rauw, medium rare of doorbakken is. Dat was een openbaring."

Ook de openheid van de vragen maakte veel indruk op Roel Rambags en presentatrice Cindy de Koning. "De soepelheid en de flexibiliteit van de artsen bij het beantwoorden van de vragen vond ik ook heel indrukwekkend", vertelt ze na de uitzendingen.

Nog antwoord
Natuurlijk zijn niet alle honderden vragen beantwoord tijdens de uitzendingen. Mensen die een vraag via e-mail hebben gesteld, krijgen mogelijk nog antwoord. Als de vraag te specifiek is, kan deze mogelijk niet beantwoord worden. "Mensen die nog belangrijke vragen hebben, kunnen naar de huisarts of behandelend specialist", zegt Rambags.

Het belangrijkste advies van de dag is toch wel dat van een van de experts, meent Cindy de Koning: "Als je ergens last van hebt, kun je het even aankijken maar als je denkt: dit is gek, dan moet je actie ondernemen. Mensen hebben een goed instinct en daar moet je ook op vertrouwen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.