Video

'Probleemwijk Hoge Vucht in Breda kachelt achteruit en dat komt door de gemeente'

5 februari 2020 om 20:30
nl
De drie woningcorporaties in Breda vinden dat het gemeentebestuur de afgelopen jaren te weinig heeft omgekeken naar risicowijken, zoals Hoge Vucht, waardoor hier de leefbaarheid verder achteruit is gegaan. Dat zegt bestuursvoorzitter Tonny van de Ven van woningcorporatie Alwel, ook namens WonenBreburg en Laurentius. "De wijk is er zeker op achteruit gegaan, op zeer veel fronten. Het verloedert en kachelt achteruit."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De corporaties reageren daarmee op een onderzoek van koepelorganisatie Aedes, waaruit blijkt dat in veel gemeenten de leefbaarheid en veiligheid in risicowijken afgelopen jaren is verslechterd, al wordt Breda daarin niet apart genoemd.

Samenwerking
Volgens Van de Ven was het in Hoge Vucht tot 2012 best goed geregeld. Sociale organisatie, de gemeente Breda, politie en woningcorporaties werkten goed samen. Hierdoor was er volgens haar goed zicht op het reilen en zeilen in de wijk. Maar door bezuinigingen zijn veel subsidies ingetrokken en trokken de instanties zich steeds verder terug uit Hoge Vucht.

"Zo gaat dat niet in dit soort wijken. Hier moet je bij blijven, kiezen voor een preventieve aanpak en ingrijpen als het nodig is", zegt Van de Ven.

De incidenten en overlast namen weer toe, met afgelopen jaarwisseling als triest dieptepunt. Tijdelijk camerapalen - die de gemeente had neergezet voor toezicht - werden vernield en de opgeroepen politie werd belaagd met zwaar vuurwerk. De mobiele eenheid moest er aan te pas komen om de rust in de wijk te herstellen.

1 miljoen euro
Het gemeentebestuur van Breda heeft nu 1 miljoen euro uitgetrokken om de leefbaarheid en veiligheid in risicowijken te verbeteren. Dit tot vreugde van de drie woningcorporaties. "Het is een begin, maar er is veel meer nodig om weer tot een langjarige wijkaanpak te komen. Want problemen achteraf oplossen is altijd duurder dan vooraf een wijk heel en gezond houden", meent Van de Ven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.