Een dorp vol beroemdheden dankzij 'Typisch Moerdijk'

5 februari om 19:30
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Nel en Geert zitten iedere avond voor de buis voor Typisch Moerdijk. (Foto: Erik Peeters)
1/2 Geen spijt van 'Typisch Moerdijk'
“Kijk daar heb je onze beroemdheid”, krijgt Geert Gelens (60) te horen als hij bij de bakker langsgaat. Samen met zijn Nel (59) is hij een van de hoofdrolspelers in de NPO-serie ‘Typisch Moerdijk’. De afgelopen weken zitten ze dagelijks stipt om half acht voor de buis om zichzelf en andere dorpsbewoners te zien. “Dan mag er geen mens langskomen, hoor. We willen alles goed volgen", zegt Nel terwijl ze nog een bakje koffie inschenkt voor haar man.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

In ‘Typisch Moerdijk’ wordt het wel en wee van een aantal Moerdijkenaren in beeld gebracht. Dagelijks trekt het programma zo’n 350.000 kijkers. Ook Jolanda Kramers (48) is in de serie te zien. Ze is samen met haar man en haar bejaarde moeder nog maar pas in het dorp komen wonen. “Ik kan niet meer over straat hoor. Ik word voortdurend aangesproken door mensen uit het dorp. Mijn rondje met de hond duurt nu ook een stuk langer”, aldus de goedlachse Jolanda.

Sokkenwinkel
In de serie is Jolanda nog druk in de weer met de verhuizing van Papendrecht naar Moerdijk. De opnames waren eind vorig jaar. Inmiddels runt ze vanuit het huis in Moerdijk haar online sokkenwinkel. In de achtertuin staat een woonunit waar moeder Truus woont. Jolanda: “Ze krijgen mij hier niet meer weg anders dan met zes plankjes. Ik vind het hier helemaal geweldig.”

Geert Gelens wordt in de serie gevolgd op weg naar een zware operatie. Hij kampt met hevige pijn na een verkeersongeluk waarbij hij verlamd raakte aan zijn arm. “Ik heb heel veel reacties gehad, het gaat nu stukken beter. Nee, ik heb geen spijt dat ik aan de serie heb meegewerkt.”

'Mijn vrouw is een filmster'
Geert en Nel kwamen per toeval in ‘Typisch Moerdijk’ terecht. “Ik liet de honden uit en toen zag ik een man met een fiets lopen. Ik vroeg hem bij wijze van grap of hij een fiets aan het stelen was. Hij moest zo lachen. We raakten aan de praat en toen bleek hij een redacteur te zijn van het programma. Hij vroeg of ik mee wilde doen aan de serie. Ik moest even overleggen met mijn vrouw maar dat is een filmster dus die wilde wel, hahaha!”

Het dorp kwam de laatste jaren negatief in het nieuws door de brand bij Chemie Pack en het voorstel van de commissie Nijpels om Moerdijk zelfs te laten verdwijnen. De bedoeling van het programma was om een genuanceerd beeld te schetsen van de bewoners: “Ik denk wel dat dit wel redelijk gelukt is. Moerdijk is echt een heel leuk dorp”, zegt Jolanda.

'Makelaar krijgt het druk'
“Kijk, ze hadden wel iets meer van het verenigingsleven kunnen laten zien want er gebeurt hier heel veel. Ik denk dat de makelaar de komende tijd heel veel huizen gaat verkopen, iedereen wil hier nu wonen.”

Donderdag is de laatste aflevering van ‘Typisch Moerdijk’ om half acht op NPO2. Of de serie een vervolg krijgt, is onbekend.

 

Wachten op privacy instellingen...