Video

Water in de Maas stijgt snel: 'We gaan de kelder leeghalen' [VIDEO]

6 februari 2020 om 19:00
nl
De waterstand van de Maas stijgt snel en ook de komende dagen blijft die hoog. Daarom is Rijkswaterstaat extra alert en werd er vandaag met een vliegtuigje over de Maas tussen Vierlingsbeek en Waalwijk gevlogen. Volgens Sjaak Daverveld van waterschap Aa en Maas moeten we ons nog geen zorgen maken, maar toch nemen mensen die aan de rivier wonen maatregelen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De hoge waterstand is veroorzaakt door de grote hoeveelheid regen die sinds zaterdag is gevallen in Frankrijk en België. Op dit moment stroomt er bijna twee miljoen liter water per seconde door de Maas. ‘’Om de twee tot vier jaar zien we zo’n piek verschijnen’’, zegt Daverveld.

Brommertje
Martin Plokker komt bij het chalet van zijn ouders kijken. ‘’Hier is normaal het terras en daar staat een trapje. Dat staat normaal anderhalve meter boven het water.’’ Nu is van dat trapje alleen de bovenkant nog te zien. ‘’Als het nog een klein stukje verder stijgt, stroomt het de kelder in.’’

En ook de eerste ‘hoogwater-toeristen’ zijn aan De Maas gesignaleerd. Terwijl Martin uit voorzorg de kelder leeghaalt, komen Geert en Toon op hun brommertje aan. Ze zijn naar Vierlingsbeek gereden om te kijken naar het hoge water.

In de video beelden vanuit de lucht en aan de oever van De Maas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.