'Doe dit niet!', Klaver en Jetten noemen gesprekken tussen VVD, FvD en CDA 'onbegrijpelijk'

7 februari om 12:25
Het provinciehuis (foto: archief).
Het provinciehuis (foto: archief).
"Onbegrijpelijk, doe dit niet!", landelijke politici Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) reageren geschokt op het bericht vrijdagochtend van de Brabantse VVD, dat de partij verder gaat praten over een coalitie met Forum voor Democratie en CDA.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

Oud-Udenaar Rob Jetten, de landelijke partijleider van D66, vindt de stap van VVD onbegrijpelijk. "CDA en VVD gooien principes overboord. Juist in de week waarin Baudet honderddduizenden landgenoten, Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, wegzet", schrijft hij op Twitter. "Brabant verdient beter. Nederland verdient beter." Jetten doelt met het 'wegzetten' op de ophef die ontstond rondom een tweet van Forum van Democratie-leider Thierry Baudet, dat vriendinnen van hem waren lastig gevallen door Marokkanen in de trein. Later bleek dat dit bericht niet klopte.

Onverantwoord
Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver uit Roosendaal noemt de gesprekken van de Brabantse afdelingen van VVD, CDA en Forum voor Democratie 'Onbegrijpelijk en onverantwoord'. "VVD en CDA willen extreemrechts het zadel in helpen. En dat na de racistische uitingen van de FvD-voorman deze week. Provincies moeten de stikstofcrisis oplossen, maar VVD en CDA gaan nu in zee met een partij die de hele stikstofcrisis ontkent."

De Brabantse VVD-fractie meldde vrijdagochtend dat het verder gaat praten over een coalitie met Forum voor Democratie en het CDA. Als het tot een coalitie komt is dat bijzonder, want in Nederland bestaan er nog geen coalities met daarin Forum. Alleen in Limburg zit een FvD-gedeputeerde, op persoonlijke titel.

Brabantse tak van Forum
VVD Brabant vindt deze reacties niet verrassend. "Maar we hebben hier van doen met de Brabantse tak van Forum. Het gaat om de situatie in en om Den Bosch waar zij nu iets van vinden", zegt woordvoerder Hans van Zeeland. Hij wil inhoudelijk verder niet reageren. "Het zou namelijk jammer zijn als wij daardoor het proces verstoren. Het is een delicaat proces."

Brabant zit in een politieke impasse sinds CDA uit het bestuur stapte. De coalitie klapte eind 2019, zo’n half jaar na de vorming van het provinciebestuur. Door opstappen van het CDA was er geen meerderheid meer. De christendemocraten waren het niet met de andere vier coalitiepartijen eens over het stikstofbeleid.

Wachten op privacy instellingen...