Carrièremove voor bouwclub Steenbergen, eigen optocht afgezegd voor die van Bergen op Zoom

9 februari 2020 om 08:30
nl
Bouwclub de Vlaojestààmpers rijdt voor het eerst niet mee in de eigen optocht in Steenbergen. De bouwers willen een stapje hogerop en daarom ze kiezen ze dit jaar voor de leutstoet in Bergen op Zoom. Omdat de optochten in de beide plaatsen op dezelfde dag zijn, besloot de bouwclub om de optocht in Strienestad te laten schieten.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Het komt vaker voor dat bouwclubs in kleinere plaatsen meedoen aan de grote optochten in de omgeving. Maar dat ze hiervoor de optocht in hun eigen plaats laten schieten is vrij bijzonder. “Het was geen makkelijke beslissing, omdat natuurlijk onze familie en vrienden hier wonen. Maar we vonden het tijd om een volgende stap te maken”, vertelt wagenontwerper Koen Cuelenaere.

Meer uitdaging
De mensen op straat in Steenbergen hebben over het algemeen begrip voor de keuze van de Vlaojestààmpers. “Ze winnen hier vaak de eerste prijs en ik kan mij voorstellen dat ze wat meer concurrentie willen”, zegt een vrouw die net de Albert Heijn komt uitlopen. “In Bergen op Zoom ligt de lat hoog en dat geeft de bouwers meer uitdaging. Bovendien is het toch een mooie reclame voor Steenbergen”, valt een andere inwoonster van Steenbergen haar bij.

De carnavalswagen van de bouwclub heeft dit jaar de toepasselijke naam ‘dé Prijsvechters’. Met veertien meter lang en ruim acht meter hoog belooft het een spektakelstuk te worden. De bouwclub maakt traditioneel veel werk van de details van de koppen en van de techniek. “We proberen wel steeds kleiner te bouwen maar tot nu toe worden de wagens alleen maar groter. Ik denk dat de mensen in Bergen op Zoom verrast zullen zijn over onze manier van bouwen. Zoals wij bouwen zijn ze daar niet gewend”, aldus bouwer Bart Ligtenberg.

Dubbel gevoel
Bart heeft een ‘dubbel gevoel’ over het niet meerijden in Steenbergen: “Maar je wilt toch dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken?, verontschuldigt hij zich even later. Volgens zijn mede-bouwer Tuur Backx heeft de afwezigheid van Vlaojestààmpers in hun eigen plaats ook een voordeel. “Dat geeft andere bouwclubs weer de gelegenheid om door te groeien."

In een reactie laat de voorzitter van de Stichting Karnaval Steenbergen weten dat hij ‘jammer’ vindt dat de bouwclub niet mee rijdt in Steenbergen. “Er is een gesprek geweest tussen ons en de bouwclub en daar wil ik het er bij laten”, aldus de voorzitter.

Leed verzachten
Om het leed voor de lokale fans van de bouwclub te verzachten rijden de Vlaojestààmpers wel mee in de optocht van De Heen. Deze leutstoet is traditioneel op de zondag voor carnaval in het buurdorp van Steenbergen. Verder is de praalwagen ook te zien tijdens de optocht op zaterdag in Roosendaal en dus voor het eerst in Bergen Zoom. “Mijn gordijn ligt al klaar”, lacht Bart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.