Medewerker die stierf na val in riool: OM eist 60.000 euro boete

7 februari 2020 om 16:31
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) eist 60.000 euro boete tegen Helma Reinigingsbedrijf in Goirle. Een 27-jarige medewerker van dat reinigingsbedrijf kwam ruim vijf jaar geleden om het leven waarschijnlijk, omdat hij gas inademde tijdens het schoonmaken van een rioolbuis.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar volgens het OM is wel aangetoond dat de werkgever nalatig is geweest en dat het te weinig veiligheidsmaatregelen heeft genomen voor zijn personeel.

Geen gasmeter en masker
De rioolmedewerker uit Tilburg overleed in december 2014. Dit gebeurde bij werkzaamheden aan de Oisterwijksedreef in Haaren. Volgens het OM had hij geen gasmeter bij zich en droeg hij evenmin een masker. Bovendien was een collega van het slachtoffer nog in opleiding en had die dit werk nog nooit eerder uitgevoerd.

Uit onderzoek is verder vastgesteld dat de Tilburger op een bepaald moment via een ladder uit de rioolbuis wilde klimmen, terwijl hij niet gezekerd was. Daarom viel hij naar achter. Het slachtoffer werd nog door hulpdiensten met touwen uit de put gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

'Acute hartstilstand'
De directie van Helma Reinigdienst meldde eerder dat haar medewerker was overleden aan een acute hartstilstand. Daarover zette zij toen een verklaring op haar website, maar die staat nu niet meer online. Het OM blijft dat erbij dat het bedrijf de veiligheid onvoldoende heeft gewaarborgd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.