Video

Opa van Guus Meeuwis krijgt postuum onderscheiding voor inzet tijdens Tweede Wereldoorlog

7 februari 2020 om 18:50
nl
De opa van zanger Guus Meeuwis is vrijdag postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Cees Meeuwis werd geroemd voor zijn inzet als militair in de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, overhandigde de onderscheiding in het Geniemuseum in Vught aan zijn zoon Ger Meeuwis.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Sergeant Meeuwis werd tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij diende in het 3e Regiment Genietroepen. Op 15 mei 1940 werd Meeuwis weer gedemobiliseerd.

Krijgsgevangene
Meeuwis moest zich drie jaar later op 29 juli 1943 melden in het 'Wehrmachtslager' in Amersfoort. Na een lange reis werd hij vervolgens met veel andere oud-soldaten in krijgsgevangenschap afgevoerd naar een kamp in het Duitse Mühlberg. Daar zat Meeuwis twee jaar gevangen, tot het Rode Leger hen op 23 april 1945 bevrijdde. Twee maanden later sloot opa Meeuwis zijn familie weer in de armen.

Documentaire
Het verhaal van sergeant Meeuwis is verfilmd in de documentaire 'Liever krijgsgevangen' van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. In de film worden de memoires van de sergeant over zijn jaren achter het prikkeldraad opgetekend. Ook wordt gefilmd hoe kleinkinderen Guus en Marc samen met hun vader en oom dezelfde reis maakten die hun opa tijdens de oorlog aflegde. De documentaire verschijnt dit voorjaar op www.75jaarvrij.nl.

LEES OOK: Guus Meeuwis eert opa bij herdenking Waalre: 'Hij verbleef twee jaar achter prikkeldraad'

Bekijk hier de teaser van 'Liever krijgsgevangen' van Nederlands Instituut voor Militaire Historie:

Wachten op privacy instellingen... 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.