Proces drugsboot mag doorgaan van rechtbank

11 februari 2020 om 11:07
nl
Het proces over de drugsboot in Moerdijk mag doorgaan. Er is geen aanwijzing dat agenten sjoemelden in het onderzoek. Eerder op de dag vroegen de advocaten van de vier verdachten nog om er mee te stoppen. Ze vermoeden dat agenten hebben gelogen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De advocaten omschreven de situatie als 'ernstig'. Ze vroegen opheldering. De officier van justitie vond dat de advocaten een 'rookgordijn' hebben opgeworpen en ze ontkent dat er gelogen is.

De rechtbank bekeek het dossier de afgelopen uren en trof niks aan waardoor het proces gestaakt moet worden.

Vorige week ontstond er gedoe tijdens een getuigenverhoor bij de rechter-commissaris. Die verhoorde de twee politiemensen die als eerste aan boord gingen en het lab ontdekten. Dat verhoor ging over de gebeurtenissen rond de arrestaties.

Sigaretje
Schipper Cor B. (65) uit Breda was op de bewuste dag (10 mei 2019) opgepakt en mocht in het ruim wachten op transport. De schipper zegt dat hij toen aan boord een sigaretje heeft opgestoken en gerookt, samen met de Mexicanen. "Hij is kettingroker en het duurde lang", zei zijn advocaat Welvaart dinsdagochtend tegen de rechtbank. "Vandaar die sigaret."

Maar de politiemensen die de schipper en de Mexicanen arresteerden, hebben juist verklaard dat de mannen aan boord helemaal niet hebben gerookt na hun arrestatie. Kortom: die sigarettenpeuken lager er al langer.

Laboratorium
Het dna van Cor B. op een sigarettenpeuk wordt door de politie uitgelegd als belangrijk belastend bewijs dat de schipper in het lab werkzaam was. Zijn advocaat: "Ze willen hem in het laboratorium plaatsen. Maar hij is vóór 10 mei 2019 nooit in dat lab geweest".

Welvaart noemde het zelf ook opmerkelijk dat de verdachten aan boord gewoon mochten roken van de politie, tussen al die chemische stoffen.

'Bananenrepubliek'
Advocaat Bart Welvaart zegt dat agenten van de waterpolitie valse processen-verbaal hebben opgemaakt en dus hebben gelogen over de gang van zaken.

"Een fundamentele inbreuk op een behoorlijke procesorde", zei Welvaart die vindt dat dit eerder bij een 'bananenrepubliek' hoort. Hij wil dat de schipper vrijuit gaat.

Boobytrap
Volgens advocaat Welvaart probeert de politie ook een zogenaamde boobytrap in de schipper zijn schoenen te schuiven. Er was er geen boobytrap aan boord, beweert Welvaart. De verdachten zaten toen al in de cel. zegt advocaat Welvaart. De kosten voor het leegpompen van het ruim waren 30.000 euro, zei de advocaat.

Na het betoog van Welvaart sloten de andere advocaten zich aan bij het verhaal van hun collega. De rechtbankvoorzitter stelde daarna aanvullende vragen over hoe dit hun cliënt precies raakt.

'Niet gelogen'
De officier van justitie kwam dinsdagmiddag kort aan het woord. Ze sprak van een 'rookgordijn' dat wordt opgeworpen door de advocaten.

De officier vindt ook dat het verzoek om het proces te staken, 'onvoldoende is gemotiveerd' en dat er niet is gelogen.

Wietlucht
De advocaten maakten ook nog een punt van de reden om aan boord te gaan op de bewuste dag: vanwege een 'wietlucht' die ze roken, zeiden de agenten in het begin. De advocaten vinden dat raar want het was juist een chemisch luchtje dat er hing.

De officier van justitie liet een potje met een wit gekleurd chemisch goedje langs gaan door de zaal. Synthetische drugs. Maar even later hing er wel een wietgeur in de rechtszaal.

Hoe verder?
De rechtbank las de verklaringen nog eens na en ziet inderdaad wel wat kleine verschillen over wie waar was. Maar het gaat om details. Geen enkele agent zag verdachten roken volgens de rapporten. Er zijn geen aanwijzingen voor valse verklaringen, zei de rechtbankvoorzitter.

De rechtbank beslist mogelijk later vandaag hoe het verder moet. Het inhoudelijke proces moet in feite nog beginnen.

Buenos dias!
Alle vier de verdachten zijn bij de rechtszaak. Ze hebben zich tot nu toe beroepen op hun zwijgrecht. Alleen 'buenos dias' klonk aan het begin van de zitting uit de mond van de verdachten.

Naast schipper Cor B. gaat het om Candelario V.L. (38) Geboren in Sinaloa. En de twee broers Victor (27) en Diego V.J.(24) uit Durango, Mexico.

Er is vrij veel media op de been in de rechtbank, ook vanuit het buitenland. Zo zit er een Mexicaanse krantenjournalist bij.

MEER VOLGT

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.