Strenge regels tijdens rechtszaak Operatie Alfa: officieren van justitie mogen niet worden gefilmd

13 februari 2020 om 11:15
nl
Tijdens de rechtszaak over Operatie Alfa gelden strenge regels. De officieren van justitie mogen maandag niet worden gefilmd door de media. Dat heeft de rechtbank besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Het is een beslissing die niet vaak wordt genomen. Operatie Alfa draait om de criminele familie van Martien R uit Oss. Hij wordt gezien als godfather van de Brabantse onderwereld. Het OM beschuldigt vijftien verdachten van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en drugsdelicten.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Het OM en de politie doorzochten in november vorig jaar lange tijd het woonwagenkamp in Oss, waar een aantal verdachten woont. Hierbij werden veel wapens, drugs en cash geld gevonden. De eerste zeven verdachten staan maandag voor de rechter, de anderen komen 11 maart voor het eerst voor de rechter.

Buiten beeld
Het OM vroeg aan de rechtbank of de officieren buiten beeld konden blijven. "We doen dit met het oog op de veiligheid", meldt een woordvoerder van het OM Oost-Brabant. De rechtbank heeft vervolgens besloten dat ze niet in beeld mogen worden gebracht. .

Volgens de persrichtlijn van de rechtbank mag dit normaal gesproken wel, maar de rechtbank heeft dus een uitzondering gemaakt. Van de twee officieren in deze zaak mogen maandag alleen geluidsopnamen gemaakt worden. "Ook vragen we of de media de namen van de officieren niet willen noemen", aldus de woordvoerder van het OM.

Marengo-proces
Of het besluit mede te maken heeft met de aangescherpte beveiliging van onder anderen officieren en rechters in het Marengo-proces, daar kan de woordvoerder 'niets over zeggen'. Advocaat van de kroongetuige in dit proces, Derk Wiersum, werd gedood. Daarop werden onder anderen rechters en officieren in deze zaak extra beveiligd. Ook mocht er tijdens de zittingen na die moord niet gefilmd worden in rechtbank.

Er mogen maandag ook geen beelden of geluidsopnamen gemaakt worden van de verdachten. Ook dat laatste mag volgens de persrichtlijn normaal gesproken wel. De opkomst van de rechtbank mag maandag wel gefilmd worden.

'Geen extra maatregelen'
"Wij zullen niet vragen om de namen van de rechters niet te noemen. Dit omdat deze namen eigenlijk nooit genoemd worden en ze daar in functie van rechter zitten en niet in hun eigen persoon", aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De rechtbank neemt geen extra maatregelen qua beveiliging. "Er zijn hier namelijk altijd al extra maatregelen, elke dag. En het is hier altijd goed beveiligd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.