In het drugslab in St. Willebrord werd voor twee miljoen aan cocaïne gevonden

14 februari 2020 om 10:34
nl
De cokewasserij die afgelopen herfst werd ontdekt in St. Willebrord werd gerund door een groep Colombianen en een man uit Amsterdam. Binnen lag ruim 81 kilo coke met een waarde van twee miljoen euro.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dat bleek vrijdagochtend op de eerste openbare zitting voor de rechtbank in Breda. De advocaten van de verdachten vinden dat er onvoldoende bewijs is. Ze zijn er alleen weggerend, zeggen ze. Maar de rechtbank houdt ze toch in de cel.

Verstopt
De verdachten waren op 18 november vorig jaar aan het werk in een loods aan de Dorpsstraat in St. Willebrord. Rond kwart voor zes kreeg de politie een melding over een 'vreemde lucht' bij het pand. Toen agenten kwamen kijken, verstopten de verdachten zich. De politie zag het lab en 'bevroor' de situatie in afwachting van specialisten.

Geboeid
Drie uur later probeerden de verdachten ineens allemaal te vluchten. Ze klommen over de hekken en renden alle kanten uit. Maar het pand was omsingeld en ze werden opgepakt door agenten en boa's. Zelfs brandweermensen hielpen. In de hectiek werd zeker één verdachte geboeid aan de paal van een verkeersbord.

Het pand stond vol met chemische stoffen zoals aceton, zoutzuur en benzine. 'Groot en professioneel', zo noemde de officier het drugslab vrijdag op de zitting. Er lagen ook matrassen binnen. Maar of de mannen daarop sliepen, zoals je wel vaker ziet in een lab, is niet bekend.

Hoe het lab precies werkte is nog niet besproken. In een cokewasserij worden de drugs uit gesmokkelde verpakkingen, flessen of kleding gehaald. De gemeente Rucphen sloot het pand onmiddellijk voor zestien maanden.

Colombianen
Vrijdag was de eerste openbare zitting. Twee van de zes verdachten waren naar de rechtszaal gebracht. Het ging om Edison A.P. (29) uit Colombia en Abdelardo P.R. (59) die naast de Colombiaanse ook de Spaanse nationaliteit heeft. Hij zou bouwvakker zijn.

'Dun dossier'
De advocaten waren verbaasd over het onderzoek tot nu toe. Hun cliënten zijn 'alleen maar weggerend' bij het lab, dat is het enige bewijs, zeggen ze. De verdachten hadden geen sporen van coke aan de schoenen of wat dan ook, zeggen de advocaten. Wat ze koppelt aan het lab is een soort papierpulp dat ze onder hun schoenen hadden. Dat spul lag ook in het lab. Maar of dat genoeg is? Nee, vinden de advocaten.

Daarom vroegen ze vrijlating van de verdachten. Maar de rechtbank oordeelde dat er diverse bezwaren zijn, zoals vluchtgevaar. Daarom blijven ze in voorarrest. Alleen de Amsterdammer is al een tijdje vrij, dat zou om medische redenen zijn.

Eind april gaat het proces verder, opnieuw met een tussentijdse zitting waarop wordt bekeken wat de stand van zaken is.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.