Video

Giftig nafta stroomt uit kapotte leiding in Haaren, werkzaamheden duren tot donderdagmiddag

19 februari 2020 om 22:50
nl
De werkzaamheden bij de olieleiding aan de Oisterwijkse Dreef in Haaren gaan tot zeker donderdagmiddag duren. Het lek werd woensdag gedicht, maar vandaag wordt alle vervuilde grond er omheen afgegraven. Woensdagmiddag bleek tijdens werkzaamheden in de berm dat er flink wat vloeistof uit de Rotterdam Rijn-Pijplijn lekte. Daarop is onmiddellijk het gedeelte tussen Oosterhout en Boxtel afgesloten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De werkzaamheden in de buurt van kasteel Nemelaer zijn de hele nacht doorgegaan. Vooral het afzuigen van de verontreinigde grond is een omvangrijke en tijdrovende klus. De vervuilde aarde wordt afgevoerd per container. Donderdagmorgen rond 9 uur was 85 procent van de verontreinigde grond al afgegraven, zo'n twintig kuub.

Nafta
Uit de lekkende pijpleiding stroomt sinds woensdagmiddag nafta, een giftig olieproduct dat in een kraakinstallatie kan worden omgezet in een bruikbare grondstof voor de productie van onder meer plastics, insecticiden en meststoffen.

Rond elf uur 's avonds is de stromende nafta gestopt door de reparateurs. Naar schatting twintig- tot veertigduizend liter nafta is vrijgekomen uit de leiding die ruim zestig centimeter in doorsnee is.

De Rotterdam Rijn-Pijpleiding loopt van Europoort naar het Ruhrgebied in Duitsland, dwars door Brabant. Door de pijpleiding worden ruwe olie en halffabrikaten gepompt. De leiding ligt ongeveer een meter diep.

undefined

Giftige dampen
De brandweer houdt tijdens de reparatie met metingen de luchtkwaliteit en de milieuvervuiling in de gaten. Er zijn wel concentraties giftige dampen gemeten, maar deze vormen geen gevaar voor de omwonenden, volgens de deskundigen.

Nafta is zeer brandgevaarlijk, daarom staat een schuimblusvoertuig van de brandweer gereed om direct in te kunnen grijpen.

undefined

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!