Video

In Den Bosch willen ze gaan 'oefenen' met het milieuvriendelijk maken van de buurt

21 februari 2020 om 11:51
nl
Bewoners van de wijk 't Zand in Den Bosch gaan vol enthousiasme aan de slag met het klimaatneutraal maken van hun buurt. De wijk is in de race om als een van de proefgebieden in Nederland te gaan experimenteren met het aardgasvrij en klimaatneutraal maken van onder andere de huizen in de wijk. De overheid heeft er honderd miljoen euro voor over om dit in 25 buurten in Nederland te gaan proberen.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

William Droog woont al tientallen jaren in 't Zand en heeft veel buurtgenoten enthousiast gemaakt voor dit project

"Geweldig als onze wijk hiervoor uitgekozen wordt. Het initiatief om het hier energie-neutraal te maken komt ook uit de buurt. Daarvoor hebben we steun gekregen van allerlei betrokken instanties en nu zijn we dus genomineerd om proeftuin te worden. De betrokkenheid hiervoor in de buurt is groot en dat is misschien ook wel de reden dat onze wijk door de gemeente is uitgekozen."

De meeste kans met 't Zand
Den Bosch denkt met 't Zand de meeste kans te maken om uitgekozen te worden. Volgens wethouder Mike van der Geld heeft de inzet en betrokkenheid van buurtbewoners inderdaad meegespeeld om juist deze wijk te nomineren.

"Samen met de woningcorporaties en de energiebedrijven zijn we ook in Zuid, Hintham-Zuid, Sparrenburg en Buitenpepers volop bezig. Die wijken blijven we ook volledig ondersteunen om stapsgewijs te verduurzamen. Maar we zijn inderdaad wel erg blij met het enthousiasme van veel bewoners van 't Zand om hiervoor het voortouw te nemen."

Nog voor de zomer moet duidelijk zijn of deze aanvraag voor 't Zand goedgekeurd wordt. Daarna zal er in overleg met de bewoners, woningbouwverenigingen en de gemeente Den Bosch een plan van aanpak gemaakt worden.

Andere manier van verwarmen en koken
"Met de bewoners gaan we aan de slag om hun woningen te verduurzamen. Dan moet je denken aan betere isolatie en dat er ook een andere manier van verwarmen en koken komt. Het gas wordt vervangen door andere methodes. Uitgangspunt is dat het woonlasten-neutraal voor de bewoners gaat worden," aldus de Bossche wethouder.

Buurtbewoner William Droog is er klaar voor. Hij heeft wel een idee wat er in en rond zijn woning moet gaan gebeuren om de doelstellingen te halen.

'Fatsoenlijk isoleren'
"De woning moet eerst op een fatsoenlijke niveau geïsoleerd worden, zodat je met een midden-temperatuur verwarming van ongeveer 45 graden de woning kan verwarmen met een relatief kleine warmtepomp. Daarnaast is het de bedoeling dat er een soort collectief warmtenet aangelegd wordt, dat met warmte-zonnepanelen de buurt van warmte en energie voorziet."

De Bossche wijk 't Zand hoopt dus gekozen te worden als 'proeftuin' van dit landelijke project. Gemeenten in heel Nederland kunnen hiervoor nog tot 1 april een aanvraag indienen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!