Ga niet meer in zee met Blue-Care, waarschuwen gemeenten aan jongeren

TILBURG - De gemeenten Tilburg en Goirle vragen een half miljoen euro terug van zorgaanbieder Blue-Care. Volgens de twee gemeenten doet de organisatie niet wat ze beloofd heeft te doen. Blue-Care moet kwetsbare jongeren tussen de 17 en 24 jaar ondersteunen. Dertien cliƫnten moeten nu op zoek naar andere zorg.

De twee gemeenten laten verder weten dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat cliënten op straat komen te staan. Hiervoor hopen ze, indien nodig, een beroep te doen op een stuk of dertig andere zorgaanbieders. Blue-Care was donderdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

'Slecht werk'
De twee colleges van burgemeester en wethouders hebben de drastische maatregelen genomen op basis van resultaten van een onderzoek. Hieruit blijkt dat Blue-Care al jaren slecht werk aflevert. De stichting kan niet aantonen dat de cliënten de begeleiding hebben gekregen waar zij volgens hun indicatie recht op hebben. Ook is de urenadministratie incompleet of foutief. Verder heeft de stichting ondanks meerdere vorderingen verzuimd alle gevraagde gegevens en documenten aan te leveren.

Gegevens die wel werden aangeleverd, worden niet betrouwbaar genoemd. Aan slechts vijf van de 25 kwaliteitsvoorwaarden van de GGD wordt voldaan. Zelfs afspraken om in gesprek te gaan met de GGD werden meermalen niet nagekomen.

Veel onvoldoendes
De conclusies zijn getrokken op basis van stukken, mailverkeer en verklaringen van cliënten, ouders, huidige en voormalige medewerkers. Omdat Blue-Care op alle getoetste onderdelen onvoldoende scoort, zijn de door de stichting gedeclareerde pgb-gelden onrechtmatig. Het onderzoek naar het functioneren van Blue-Care volgt op signalen die waren binnen gekomen bij het meldpuntzorg.

De cliënten die het betreft zijn donderdag bijgepraat of er is vanuit de gemeente Goirle of Tilburg een afspraak met hen gemaakt.

Meer over dit onderwerp:
GOIRLE TILBURG BLUE-CARE JONGEREN BEGELEID WONEN