Video

RIVM: 'Contacten van coronapatiënt Loon op Zand moeten hun temperatuur meten en doorgeven aan GGD'

27 februari 2020 om 22:22
nl
Iedereen die in contact is geweest met de coronapatiënt die is opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg , zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door de GGD. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) donderdagavond laten weten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het RIVM gaat in samenwerking met de GGD Hart voor Brabant uitzoeken met wie de Tilburgse coronapatiënt in contact is geweest. Om een verdere uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, zullen deze personen worden gemonitord en moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD.

De contactpersonen moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. "Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.", aldus een woordvoerder van het RIVM. Hij wil nog niet spreken over een mogelijke quarantaine van de contactpersonen. "Daarvoor is het nog veel te vroeg. Dat is maatwerk op basis van gesprekken die deskundige artsen voeren met mensen die klachten hebben."

Carnaval
De GGD onderzoekt onder meer of de man tijdens carnaval op stap is geweest. Omdat het nieuwe coronavirus zich kan verspreiden via druppels, is het besmettingsgevaar groot. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander, kan het virus worden overgedragen.

Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Lees alle over de ontdekking van het coronavirus in Brabant op de speciale themapagina www.omroepbrabant.nl/corona

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!