Video

Dit is wat er bekend is over het coronavirus

28 februari 2020 om 01:22
nl
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is woensdag een man opgenomen met het coronavirus. Welke symptomen heeft iemand die besmet is, hoe besmettelijk is de ziekte en hoe snel kun je ziek worden na een besmetting?
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

De besmette man uit Loon op Zand verbleef in de afgelopen periode in Lombardije in Italië. De meeste patiënten komen uit de Chinese regio Wuhan of zijn in deze regio geweest. Ook buiten China is het virus opgedoken, onder meer dus in Nederland, maar ook in Japan, Thailand, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Noord-Italië, Zuid-Korea en Iran.

Luchtwegklachten en koorts
Mensen met het coronavirus hebben luchtwegklachten en koorts. Ze moeten hoesten of zijn kortademig zo schrijft het RIVM. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus de patiënt kan verspreiden.

Incubatietijd
Het RIVM gaat ervan uit dat het coronavirus een gemiddelde incubatietijd van zeven dagen heeft, tot maximaal veertien dagen. De incubatietijd is de tijd tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt.

Onderzoek naar omgeving
Als iemand besmet is geraakt, onderzoekt de GGD met welke mensen de patiënt in de afgelopen tijd in contact is geweest. Om een verdere uitbraak tegen te gaan, worden deze mensen gemonitord en moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD.

In dit filmpje legt het RIVM uit hoe dit contactonderzoek verloopt.

Op de website van het RIVM is een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden te vinden.

Lees alles over de ontdekking van het coronavirus in Brabant op de speciale themapagina www.omroepbrabant.nl/corona

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!