Generaal Maczek Memorial in Breda bijna klaar: 'Om het Poolse verhaal te bewaren' - Omroep Brabant
Video

Generaal Maczek Memorial in Breda bijna klaar: 'Om het Poolse verhaal te bewaren'

1 maart 2020 om 18:00
nl
Aan de achterkant van het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda wordt hard gewerkt aan de voltooiing van het Generaal Maczek Memorial. "Aan de buitenkant is het gebouw helemaal klaar. We hebben dus nog vier weken om de inrichting als museum af te ronden", vertelt een trotse voorzitter Willem Krzeszewski van de Stichting Generaal Maczek Memorial, terwijl op de achtergrond het interieur wordt afgewerkt.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Op 31 maart wordt het geopend door commissaris van de Koning Wim van de Donk en de Bredase burgemeester Paul Depla. Wethouder Marianne de Beie draaide eind mei vorig jaar de eerste paal voor het informatie- en herdenkingscentrum de grond in.

Breda heeft een bijzondere band met haar Poolse bevrijders. De troepen van Generaal Maczek verdreven op 29 oktober 1944 de Duitse bezetter uit de stad. Veel Poolse bevrijders keerden na de oorlog terug omdat ze niet welkom waren in hun vaderland, dat was bezet door Rusland.

Meest Poolse stad
Veel veteranen stichtten in Breda een gezin, waardoor er in de stad nog steeds veel nazaten van de bevrijders wonen. Dit werd bij de viering van 75 jaar bevrijding nog eens duidelijk onderstreept, door de aanwezigheid van de Poolse president Duda en Koning Willem-Alexander. Volgens burgemeester Paul Depla is Breda zelfs de meest Poolse stad van Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Het Pools Militaire Ereveld wordt nog steeds druk bezocht. De komst van een informatie- en herdenkingscentrum was een langgekoesterde wens van de Stichting Gereraal Maczek Memorial. "We willen de verhalen van de Polen uitdragen naar de toekomst", zegt voorzitter Krzeszewski. Zo is er in de filmruimte waar het verhaal over de Eerste Poolse Pantserdivisie wordt getoond en is er een bibliotheek- en studieruimte waar mensen zich verder in dit stuk oorlogsgeschiedenis kunnen verdiepen.

Een 'chambre de reflection' kijkt uit over de ruim 160 graven van Poolse strijders, met aan het hoofd het graf van hun bevelhebber Generaal Stanislaw Maczek. Hij overleed in 1994 op 102-jarige leeftijd en werd zoals hij wenste bij zijn mannen begraven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.