Video

Met coronavirus besmette vrouw lag al dagenlang in ziekenhuis voordat virus werd ontdekt

1 maart 2020 om 18:10
nl
De 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk die besmet is met het coronavirus, heeft dagenlang op de intensive care van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen voordat het virus werd ontdekt. De vrouw werd op 21 februari opgenomen in het ziekenhuis. Afgelopen vrijdag werd ze naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Daar werd ontdekt dat ze besmet is met het virus.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

De vrouw uit het dorp in de gemeente Altena meldde zich in het ziekenhuis met ernstige ademhalingsklachten. Ze had al enkele dagen klachten voordat ze werd opgenomen.

Dat heeft het ziekenhuis gezegd tijdens een persconferentie. Het ziekenhuis heeft zondagmiddag besloten een bezoekers- en opnamestop in te stellen. "Wij willen geen enkel risico nemen", zo zegt de directeur van het ziekenhuis. Er worden voorlopig geen nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook zijn er geen bezoekers meer welkom.

Contact met tientallen mensen
De vrouw lag niet in isolatie tijdens haar verblijf in Gorinchem. Ze lag wel op een aparte kamer op de intensive care. De vrouw heeft ook contact gehad met haar directe familie. De familieleden zijn in beeld bij het ziekenhuis. Het direct betrokken personeel is benaderd om te onderzoeken of ze mogelijk besmet zijn.

"Vooral bij de artsen en verpleegkundigen op de intensive care is het risico op besmetting dan groot", zei de voorzitter van de medische staf Robert Chabot. "Ze worden allemaal onderzocht, zelfs al hebben ze maar een loopneus." Behalve het medisch personeel zijn er nog tientallen mensen die contact met de vrouw hebben gehad. Daaronder vallen bijvoorbeeld diëtisten.

Veel bezocht door mensen uit Altena
Naast de locatie in Gorinchem zijn er ook het ziekenhuis in Leerdam maatregelen genomen. De vrouw is zelf niet op de locatie in Leerdam geweest, maar omdat bezoekers en zorgpersoneel wel in beide vestigingen komen, is de polikliniek voor de zekerheid ook deels dicht.

Het Beatrixziekenhuis wordt veel bezocht door mensen uit de gemeente Altena. Mensen uit die regio kunnen voorlopig terecht bij andere ziekenhuizen in de regio.

Directeur Anja Blonk van het Beatrixziekenhuis geeft een toelichting op de genomen maatregelen:

'Wij leven mee'
Burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena is zondag geïnformeerd over de besmetting van de vrouw uit Nieuwendijk. “Het is spijtig te horen dat er weer nieuwe besmettingen zijn in ons land, onder wie ook een patiënte uit onze gemeente. Wij leven mee met haar en de familie en hopen dat zij snel weer opknapt”, aldus Lichtenberg. “Wat de betrokkenen meemaken en de zorgen die dit met zich meebrengt, zijn erg vervelend.”

Lees alles over corona in Brabant op onze speciale themapagina www.omroepbrabant.nl/corona

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.