Coronavrees? Niet in Nieuwendijk, vertellen de dominees

5 maart 2020 om 20:00
nl
Een flink aantal dorpen en steden in Brabant heeft inmiddels direct te maken met het coronavirus. Zo ook het dorpje Nieuwendijk in de gemeente Altena. Een vrouw uit het dorp ligt met COVID-19 in het Erasmus MC in Rotterdam. Maar coronavrees, daar lijken de ongeveer 3500 inwoners in het gelovige Nieuwendijk geen last van te hebben. Een plaatselijke dominee: "Als kerk hebben we besloten dat we er niet te paniekerig over moeten doen."
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

In de gemeente Altena, waar Nieuwendijk onder valt, zijn in totaal drie patiënten.

Dominee Van Ommeren, van de Hervormde Kerk in Nieuwendijk, is er kalm onder. En het dorp met hem: "Mijn huisarts zei vanmiddag dat men er rustig en nuchter onder is in Nieuwendijk", zegt de voorganger. "Het is niet zo zeer het gesprek van de dag."

Behalve hier en daar een pompje desinfectiezeep, wat wijzigingen aan het Avondmaal en het verzoek op te letten met handen schudden, verandert er dus ook weinig in zijn gebedshuis. Maar reden om op te letten heeft hij persoonlijk wel, legt de dominee uit. "In mijn geval is het des te linker, mijn vrouw heeft een auto-immuunziekte. Haar weerstand is laag door de medicijnen die zij slikt, dus wij moeten oppassen."

Kwetsbaar
Extra handen wassen dus en goed opletten, zegt de dominee. Maar paniek? Daar wil Van Ommeren niets van weten. "We laten ons niet zo op de kast jagen", zegt hij nuchter. "De huisarts zei ook: we hebben het hier onder controle."

Ook de dominee van de andere kerk in het dorp, de Gereformeerde Kerk Nieuwendijk, laat weten dat het wel meevalt met de bezorgdheid. "Er zijn mensen die ons nu vragen even niet op bezoek te komen, maar die zijn dan vaak al kwetsbaar", zegt dominee Ria Meed er - van Hof.

De Nieuwendijkse vrouw die besmet is met het virus, kwam volgens beide dominees niet in hun kerk.

Lees alles over het coronavirus in Brabant op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!