RIVM: Brabanders, blijf thuis bij milde gezondheidsklachten

6 maart 2020 om 18:11
nl
Het RIVM adviseert specifiek aan Brabanders om bij milde gezondheidsklachten thuis te blijven. Dit maakte het instituut vrijdagavond bekend. Het RIVM start zaterdag een steekproef in onze provincie, om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het coronavirus.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Van de patiënten bij wie onduidelijk is hoe ze het coronavirus hebben gekregen, komt het grootste deel uit Brabant, of zij hebben een link met onze provincie. Daarom krijgen juist Brabanders met klachten dit advies.

"Werk thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen", zo schrijft het RIVM. Dit geldt voor mensen met een verkoudheid, hoestklachten of koorts. Zij kunnen wel naar de supermarkt om eerste levensbehoeften aan te schaffen

"Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zoveel mogelijk afstand te houden tot anderen, zo schrijft het RIVM. Hiermee verklein je volgens het instituut de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. "Bel de huisarts alleen als uw klachten erger worden."

Steekproef
Om een beter beeld te krijgen van de herkomst van het virus, doet het RIVM vanaf zaterdag een steekproef onder zorgpersoneel van ziekenhuizen in Brabant. Medewerkers met milde klachten worden getest en moeten vertellen waar ze zijn geweest. Zo hoopt het RIVM de uitbraak te kunnen herleiden naar de bronnen.

Voor zorgpersoneel geldt een aangepast advies. Het geldt alleen als zij recent in één van de risicogebieden zijn geweest, of in het ziekenhuis mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek."Als deze medewerkers ook maar de geringste verkoudheidsklachten of klachten van een luchtweginfectie krijgen, moeten zij thuisblijven en direct contact opnemen met de bedrijfsarts."

Vervelend
Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid laat in een eerste reactie weten: "Ik begrijp dat dit advies vervelend en ingrijpend is voor mensen in Noord-Brabant. Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen."

In Brabant zijn nu ongeveer 34 coronabesmettingen, vertelde het RIVM vrijdagavond in Nieuwsuur. In heel Nederland zijn nu zo'n 128 mensen positief getest op het virus.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.