Burgemeester van Tilburg na nieuwe coronamaatregelen: 'Even niet langs bij opa en oma'

9 maart 2020 om 20:02
nl
Burgemeester Theo Weterings stond maandagavond tijdens de raadsvergadering in Tilburg stil bij het coronavirus. Hij begon de vergadering met een moment van bezinning en riep op de crisis 'op z'n Brabants' te lijf te gaan. Ook zei hij: "Stop even met de bezoekjes aan opa en oma, maar bel ze."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Na het moment van stilte sprak Weterings: "27 februari jongstleden is een dag die we niet snel zullen vergeten. Een dag waarop bleek dat het coronavirus ook voet aan de grond had gekregen in Nederland." Op die dag werd bekend dat de eerste Nederlandse coronapatiënt in een ziekenhuis in Tilburg lag.

Enorm veel losgemaakt
"Dat bericht maakte enorm veel los in het land en in onze stad", ging hij verder. "Het gaat om de gezondheid van mensen, vooral die van ouderen."

We kunnen deze moeilijke situatie volgens Weterings overwinnen als we goed op elkaar letten. "Door voldoende oog en aandacht voor elkaar te hebben kunnen we deze crisis het hoofd bieden."

Dat is volgens hem iets typisch Brabants: "Laten we het virus op z'n Brabants te lijf gaan: matigen, dat is het woord. Vroeger was dit de periode van vasten, we kozen er voor om met minder genoegen te nemen." Hij stelt voor dat in deze periode ook te doen.

Niet langs bij opa en oma
Hoe ziet dat matigen er praktisch uit? "Het vraagt iets van ons allemaal. Breng gerust een pannetje soep voor de buren, maar zet die voor de deur neer en zwaai door het raam."

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina. Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.