Brabantse werkgevers beraden zich op thuiswerken en spreiding werkzaamheden

9 maart 2020 om 23:08
nl
De Brabantse bedrijven beraden zich op thuiswerk en het spreiden van werkzaamheden op de werkvloer. Een aantal grote werkgevers zegt dat ze al voorbereidingen hebben getroffen maar nog geen definitief besluit hebben genomen. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant maandagavond langs een reeks bedrijven in onze provincie.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Premier Mark Rutte vroeg maandagavond de Brabantse werkgevers op deze manier de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De gedachte is dat minder onderling contact tussen medewerkers op de werkvloer de verspreiding van het coronavirus kan afremmen. Het kabinet, geadviseerd door het RIVM, hoopt dat hieraan snel gehoor wordt gegeven.

Alle hens aan dek
Voor het administratieve personeel is dat geen probleem, laten woordvoerders van bedrijven weten. Voor medewerkers in de productie zal dat erg lastig worden.

Volgens Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland hebben de bedrijven hun handen vol om het hoofd boven water te houden. "Het is alle hens aan dek. Alles wat daarvan afleidt, houdt bedrijven momenteel niet echt bezig."

Naar verwachting zal dinsdag een aantal grote werkgevers in Brabant bekendmaken of, en hoe, ze ingaan op het verzoek van premier Rutte.

Provincie neemt maatregelen
De provincie liet maandagavond weten dat haar medewerkers waar mogelijk de komende week van huis uit moeten werken. "Als mensen geen specifieke zaken nodig hebben om hun werk te doen en als ze afspraken hebben die makkelijk verzet kunnen worden, kunnen ze thuis werken", aldus een woordvoerder.

"We laten aan de inschatting van onze medewerkers over of het voor hen mogelijk is om thuis te werken." Alle vergaderingen met meer dan 25 mensen worden tot en met maandag afgezegd. "Dat geldt ook voor bijeenkomsten van de provincie die buiten de deur plaatsvinden", zegt de woordvoerder.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina. Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.