Waarom Indoor Brabant wel door kan gaan: 'Je hebt hier meer ruimte dan in de Bossche binnenstad'

10 maart 2020 om 21:18
nl
Indoor Brabant gaat donderdag in afgeslankte vorm van start. Per dagdeel worden maximaal duizend bezoekers toegelaten in de Brabanthallen in Den Bosch. Maar is het niet vreemd dat ervoor gekozen is om dit internationale paardensportevenement toch door te laten gaan? Directeur Marcel Hunze verzekert dat er goed over nagedacht is door alle betrokkenen.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Er waren meerdere mogelijkheden voor Indoor Brabant. Het evenement kon worden afgelast, worden uitgesteld of toch door laten gaan in afgeslankte vorm. "Wij hebben gekozen voor het laatste. De burgemeester en de veiligheidsregio vonden het juist heel veilig om het door te laten gaan met maximaal duizend bezoekers.

Hunze legt uit dat bezoekers meer ruimte hebben dan op de meeste plekken. "Wij hebben hier een ruimte van 60.000 vierkante meter. Dat is 60 vierkante meter per persoon. Ik denk dat de binnenstad van Den Bosch drukker is."

'Paar stoeltjes afstand'
Hoe de afgeslankte versie van The Dutch Masters, zoals Indoor Brabant nu officieel heet, er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. "Daar gaan wij nu over vergaderen. Zo zijn er nu vijfduizend zitplaatsen, misschien dat mensen een paar stoeltjes afstand moeten houden dan."

Naast de duizend bezoekers zullen naar verwachting ook zo'n honderd medewerkers aanwezig zijn. "Dat is in totaal een hele lage bezettingsgraad. Op scholen zitten mensen dichter op elkaar."

'Termijn biedt weinig zekerheid'
Ook financiële belangen spelen mee met de beslissing om Indoor Brabant toch door te laten gaan. "Er zijn al ruiters onderweg. En uitstellen was ook moeilijk. Een termijn van zeven dagen biedt weinig zekerheid, dat kan ook veertien dagen worden. Daarom nemen wij nu het zekere voor het onzekere."

De maatregelen hebben vergaande consequenties. "De schade is aanzienlijk. Maar wij moeten nog in kaart brengen wat de schade precies is."

Eerste kopers kaartjes hebben voorrang
Bij Indoor Brabant werden tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers verwacht. Dit betekent dat veel mensen die een kaartje hebben gekocht het evenement niet kunnen bezoeken. "De bezoekers die als eerste een kaartje hebben gekocht, worden al eerste benaderd om te kijken of ze nog graag willen komen of liever gebruik maken van een andere oplossing", aldus Hunze.

Volgens Anky van Grunsven, bestuursvoorzitter van The Dutch Masters, is de gekozen oplossing niet ideaal. "We hebben gekozen voor de minst slechte oplossing denk ik. Hopelijk begrijpt iedereen dat er sprake is van overmacht."

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.