Video

Eerste asperges van de volle grond zijn in Oirschot gestoken

15 maart 2020 om 12:26
nl
Er zijn al asperges te koop, maar de allereerste van de volle grond die zonder groeihulpmiddelen zijn geteeld, zijn gestoken in Oirschot. Afgelopen woensdag werden hier de eerste kilo's uit de aspergebedden gehaald. Dat heeft het Brabants Asperge Genootschap zondag bekendgemaakt
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Dat er meer dan één asperge gestoken wordt, is wel belangrijk", zegt woordvoerder Wil van Bruchem van het genootschap. "Het seizoen moet echt begonnen zijn voor de aspergeboer."

Oirschot de eerste
De winnende aspergeboer is Willem van Gerven die samen met zijn vader Jan een bedrijf in Oirschot runt. "Woensdag hebben we de eerste dertig kilo gestoken. Een dag later was het al veertig kilo en dit stijgt nog totdat we dagelijks zesduizend kilo steken."

Het genootschap heeft al verschillende asperges aangeboden gekregen die voor de titel 'eerste asperge' gingen. "Maar dan bleek het om verwarmde aspergebedden te gaan of om slechts een paar asperges. Dan voldoet die asperge dus niet aan onze regels voor het predicaat 'eerste asperge van de volle grond'."

Snelle groeier
Aspergeboer Willem viel al eerder in de prijzen. "In 2014 waren we ook de eersten. Het helpt dat we het aspergeras Cumulus gebruiken dat vroeg groeit. Verder liggen onze bedden redelijk beschut voor de wind. Die laat de grond snel afkoelen en het heeft veel gewaaid de laatste tijd." Nu komende week de zon meer gaat schijnen, verwacht Willem dat de asperges echt niet meer te houden zijn.

Vorig jaar werden de eerste asperges een week eerder gestoken. "De enorme hoeveelheid regen heeft niet geholpen", weet Van Buchem van het Brabants Asperge Genootschap. "Water houdt kou vast. We hebben een heel warme winter gehad en als die droog was geëindigd, hadden we misschien eind februari al de eerste asperges gezien. Dat zou dan een record zijn."

Tussen 2 en 10 euro
Zaterdag verkocht Willem zijn eerste asperges. "De prijs is altijd afhankelijk van de markt, maar ik heb voor iedere beurs asperges. De hoogste kwaliteit kost een tientje per kilo en de goedkoopste gaan voor tegen de twee euro per kilo de deur uit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!