Coronaprovincie Brabant is in een nieuwe fase beland, wat betekent dat?

12 maart 2020 om 20:24
nl
In amper twee weken tijd heeft het coronavirus Brabant in de houdgreep genomen. Via ingrijpende maatregelen hoopt de overheid het virus alsnog een halt toe te roepen. Er is, zeker in Brabant, nu een nieuwe fase aangebroken, zegt het RIVM.
Geschreven door

In de persconferentie van het kabinet en RIVM werd in officiële taal gesproken over de 'mitigatiefase'. De rappe verspreiding van het virus leidt ertoe dat de GGD's contactonderzoeken niet meer kunnen bijbenen. Indammen, wat tot nu toe gepredikt werd, is daarom een schier onmogelijke opgave. De grip op het virus lijkt verloren.

In ziekenhuizen en verzorgingshuizen ligt de focus op zieke en oudere mensen. Mits nodig, moeten zij met voorrang getest kunnen worden op het coronavirus en moeten zij de juiste zorg krijgen. Ook als er een tekort aan materialen dreigt, benadrukt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. "Het is belangrijk dat we bij hen snel kunnen ontdekken wat er aan de hand is."

De piekbelasting in ziekenhuizen onder controle houden is daarom van groot belang. "Alleen dan kunnen getroffenen op tijd geholpen worden", legt Timen uit.

Voor ouderen kan het coronavirus een groot gevaar vormen. Dat laten sterftecijfers in Italië zien: 81 jaar is de gemiddelde leeftijd van de mensen die daar aan het virus sterven. Vaak waren zij al verzwakt door chronische ziektes. De infectieziekte kan tot een dubbele longontsteking leiden, waardoor ouderen op intensive cares belanden. Italiaanse ziekenhuizen kunnen de toeloop van patiënten echter niet aan.

Extra oog voor kwetsbare mensen
De piekbelasting onder controle houden, blijkt geen gemakkelijke opgave. In Brabantse ziekenhuizen dreigt een capaciteitsprobleem te ontstaan. Dit komt door het fors stijgende aantal besmettingen in onze provincie. Van de 614 besmette mensen wonen er 273 in Brabant. Van meer dan de helft is de bron van wie zij het virus kregen onbekend.

Deskundigen vermoeden dat veel meer mensen het coronavirus onder de leden hebben, dan officieel bekend is. Dit heeft volgens Jos van de Sande, oud-hoofd infectieziektenbestrijding bij GGD Hart voor Brabant, voor een kantelpunt gezorgd. "We hebben het besmettingspatroon niet meer in de hand", licht hij toe.

Italiaanse toestanden voorkomen
De donderdag aangekondigde maatregelen moeten Italiaanse toestanden voorkomen. En daar speelt de tijdelijke 'sociale onthouding' een cruciale rol in. Op deze wijze moet ongemerkte verspreiding van het virus naar kwetsbare ouderen voorkomen worden. Brabant loopt daarin voorop, omdat hier volgens het RIVM de druk op ziekenhuizen met de dag toeneemt.

Bekijk hieronder de persconferentie van het kabinet:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!