Dankzij dove Machiel eindelijk een gebarentolk tijdens de coronacrisis - Omroep Brabant

Dankzij dove Machiel eindelijk een gebarentolk tijdens de coronacrisis

12 maart 2020 om 21:15
nl
Machiel Ouwerkerk blij met doventolk tijdens coronacrisis
Machiel Ouwerkerk blij met doventolk tijdens coronacrisis
Het is dinsdagavond vijf minuten voor acht als Machiel Ouwerkerk door Den Bosch rent. De 26-jarige dove man staat even later prominent in beeld bij het NOS Journaal. Machiel wil duidelijk maken dat in tijden van crisis een gebarentolk noodzakelijk is.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Donderdagmiddag zit Ouwerkerk met een glimlach naar de persconferentie van de overheid te kijken. ‘’Eindelijk een gebarentolk. Hier hebben we vijftien jaar voor gestreden’’, zegt een dolgelukkige Machiel.

Moedertaal
Dankzij de actie van maandagavond heeft de overheid bij de persconferentie een gebarentolk ingezet. Naast de Minister van Volksgezondheid wordt de moedertaal van Machiel uitgebeeld. "Dat is veel beter dan ondertiteling", zegt Machiel terwijl hij aandachtig naar de livestream kijkt. "Bij ondertiteling zie ik geen emoties, ik weet niet hoe serieus het is. Nu kan ik ontspannen kijken."

De actie van maandagavond was heel spontaan. "Ik zag een cameraploeg staan en ben toen heel snel naar huis gegaan. Daar heb ik een stuk karton gepakt en er wat op geschreven." Machiel twijfelde heel even of hij het wel moest doen. ‘’Maar ik dacht: fuck it, de overheid laat ons stikken.’’

Bekijk de reactie van Machiel en lees verder...

Wachten op privacy instellingen...

VN Verdrag
Volgens Ouwerkerk is het een recht dat ook doven en slechthorenden goed geïnformeerd worden. "Dat staat in een VN verdrag die de Nederlandse overheid ook heeft ondertekend", verduidelijk Machiel. Donderdagmiddag werd dan eindelijk naar Machiel geluisterd. "Ik ga een biertje drinken. Ik ben heel gelukkig."

Overigens had de NOS ook naar de noodkreet van Machiel geluisterd. Tijdens het extra journaal was een gebarentolk in beeld. En op het kanaal NPO Nieuws wordt ook een tolk ingezet tijdens het NOS Journaal van acht uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.