Hogescholen en universiteiten geven alleen nog onderwijs op afstand, studenten voorlopig thuis

12 maart 2020 om 20:27
nl
Studenten van hogescholen en universiteiten krijgen de rest van de maand alleen nog onderwijs op afstand, digitaal onderwijs dus. Hier is voor gekozen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregel in het hoger onderwijs geldt voor het hele land. Alleen al in Brabant zijn vele tienduizenden studenten die nu dus voorlopig thuiszitten.
Geschreven door

Het gaat onder meer om Fontys, Avans, Tilburg University en de TU Eindhoven. De verschillende onderwijsaanbieders hebben scholen in Breda, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Roosendaal.

Bij Fontys studeren 44.000 studenten, waarvan de meeste in Brabant. Op Tilburg University zitten 18.000 studenten, in Eindhoven gaat het om 12.500 studenten, bij Avans gaat het om 33.000 studenten.

Morgen moet duidelijk worden of de studenten van Avans een deel van de lessen online kunnen volgen. Het pand is morgen open, zodat studenten en medewerkers hun werk en/of studie op afstand kunnen voortzetten.

De panden van Fontys gaan niet op slot, evenementen met minder dan 100 mensen gaan mogelijk bij Fontys wel door, zegt een woordvoerder.

Tilburg University en de TU/e bieden al videocolleges aan en kijken of ze dat uit kunnen breiden.

Bestrijding virus eerste prioriteit
Op de website van de Vereniging Hogescholen staat te lezen: "Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het Ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit.”

Verder geeft de overkoepelende vereniging aan dat er geen onderwijsactiviteiten meer zullen plaatsvinden, ook geen tentamens, maar dat de gebouwen wel open blijven voor andere activiteiten.

Basisscholen blijven wel open
Tijdens de persconferentie die premier Rutte donderdag gaf, benadrukte hij dat er geen reden is om de basisscholen te sluiten. Dit omdat kinderen geen risicogroep vormen, ze lijken niet heel ziek van het virus te worden én omdat het ouders en daarmee de maatschappij met een groot probleem zou opzadelen.

Ook middelbare scholen lijken vooralsnog open te blijven.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.