Jeroen Bosch Ziekenhuis richt speciale corona-afdeling in

13 maart 2020 om 19:48
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een speciale corona-afdeling ingericht. Dat meldt het ziekenhuis vrijdagavond. Alle patiënten die zijn besmet met het coronavirus worden bij elkaar op de afdeling longgeneeskunde geplaatst. Longpatiënten gaan naar een andere afdeling.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

De patiënten op de speciale corona-afdeling liggen in strikte isolatie. Er mag geen bezoek langskomen en de patiënten worden verzorgd door een team dat speciaal is gevormd om het nieuwe virus te behandelen. In dit team werken geriaters, internisten en longartsen samen met verpleegkundigen.

Werkdruk
De speciale afdeling is vooral bedoeld om druk weg te nemen bij het andere zorgpersoneel. "De meerwaarde van een corona-afdeling met een vast team is dat de reguliere verpleegafdelingen van het ziekenhuis worden ontlast door patiënten met corona zoveel mogelijk op één afdeling te plaatsen", schrijft het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft al ervaring met het inrichten van een speciale afdeling. Sinds 2018 wordt elk griepseizoen een griepafdeling geopend.

Corona-afdeling voor dementerenden in Boxtel
In Boxtel wordt ook een corona-afdeling ingericht, in de Jeroen Bosch-locatie Liduina. Deze afdeling is bedoeld voor ouderen met psychogeriatrische problemen, zoals dementie. Dit is een initiatief van elf ouderenzorgorganisaties in Noordoost-Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een besmette cliënt isoleren van andere kwetsbare ouderen is namelijk niet zo eenvoudig. "De zorg voor mensen met dementie is complex en maatwerk ", benadrukken de organisaties in een persbericht. "Deze ouderen hebben vaak speciale en intensieve zorg nodig met extra veiligheidsmaatregelen. "

Een speciale afdeling voor cliënten met psychogeriatrische problemen die besmet zijn met het coronavirus zou een passende oplossing moeten vormen. Op deze corona-afdeling worden deze cliënten bij elkaar verpleegd door een vaste groep medewerkers.

Het streven is dat deze corona-afdeling eind volgende week operationeel is. "Of zoveel eerder als mogelijk." In eerste instantie zal er plek zijn voor acht cliënten. Later verwachten de organisaties de afdeling te kunnen opschalen naar vijftien cliënten, als dat nodig is. De cliënten worden verzorgd door medewerkers van de samenwerkende zorgorganisaties. Brabantzorg, Vivent, VanNeynsel, Elde Maasduinen, Laverhof, St. Jozefoord, Vughterstede, Schakelring, De Annenborch, Pantein en ’t Heem.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...