'Coronaspuger' die agent bedreigde, krijgt 8 weken celstraf - Omroep Brabant

'Coronaspuger' die agent bedreigde, krijgt 8 weken celstraf

25 maart 2020 om 18:23
nl
De man die vorige week zondag een politieagent in Den Bosch heeft bespuugd en bedreigd terwijl hij schreeuwde dat hij corona had, moet in totaal acht weken de cel in. De 28-jarige dakloze stond woensdag via videoverbinding voor de politierechter in zijn woonplaats Den Bosch, omdat hij werd beschuldigd van bedreiging met de dood, zware mishandeling en het beledigen van een agent.
Geschreven door

Volgens de officier van justitie heeft de man gescholden, getrapt en gespuugd naar wijkagent Marc de Wit. Ook zou hij hoestend en proestend op andere mensen af zijn gelopen terwijl hij ‘pas op! corona!’ riep. De agent was erg geschrokken van de situatie en eiste een schadevergoeding 384 euro . Dat bedrag moet de man ook betalen van de rechter.

De officier noemde het gedrag van de man 'asociaal en onacceptabel' en oordeelde dat dit gedrag naar iedereen in een vitaal beroep 'laag bij de grond en verwerpelijk' is. De rechter was het hier volledig mee eens en bevond de man schuldig op alle punten. De man kreeg daarvoor zeven weken cel opgelegd, plus een week hechtenis voor het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Omdat de man al twee weken achter tralies zit, komt hij over zes weken weer vrij.

'Geintje uitgehaald'
De verdachte zei dat hij op het bewuste moment geen besef had van hoe serieus corona was en betuigde spijt. "Ik kijk niet naar het nieuws. Ik ben dak- en thuisloos. Ik deed het puur, omdat ik een geintje wilde uithalen", verklaarde hij. "Ik heb een heel domme grap gemaakt. Het spijt me echt heel erg. Als ik had geweten dat het zo serieus was, had ik dit nooit gedaan", aldus de Bosschenaar.

"Ik baal ervan dat ik 'corona' heb geroepen. Ik heb zelf lopen huilen om alle zieken en dat het ziekenhuis in Uden helemaal vol zit. Ik had me daar nooit eerder in verdiept. Ik besef nu hoe erg het coronavirus in de hele wereld is."

De man werd in eerste instantie weggestuurd. Later belde de politie bij de daklozenopvang aan om hem aan te houden. Hier is een heftige worsteling ontstaan. "Ik raakte in paniek. Ik werd geslagen en heb een gekneusde rib", zei de man woensdag. Ook ontkende hij te hebben gespuugd. "Ik heb wel 'corona' geroepen, maar nooit gespuugd."

De Wit werd bespuugd door de man die mensen lastig viel in de rij van een coffeeshop. De man is nooit officieel getest en het is dus niet duidelijk of hij corona had.

Meer coronakuchers
Er waren meer 'coronaspugers- en kuchers' actief in Nederland de afgelopen dagen. Zo werden een buschauffeur uit Maastricht en een agent uit Lelystad onlangs bespuugd. Omdat corona dodelijk kan zijn, wordt er bij deze gevallen ingezet op snelrecht. Twee mensen kregen er al celstraf voor.

Ook woensdagmiddag was het raak. Een 56-jarige man werd opgepakt, omdat hij een medewerker van een supermarkt in zijn woonplaats Tilburg vol in het gezicht spuugde. Hij werd door de politie aangehouden en zit vast. De Tilburger wacht donderdag een supersnelrechtzaak, net als een Bredanaar die maandagavond in het gezicht van een agent hoestte en kuchte en 'corona' riep. Volgens de politie is er op dit moment een afname in misdaad, maar een toename in dergelijke coronabedreigingen.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.