Hogescholen en universiteiten gaan langer door met online lesgeven

BREDA - De hogescholen en universiteiten in Brabant gaan voorlopig door met lesgeven via internet. Vanwege de verplichte sluiting van de scholen door de coronacrisis, zijn de opleidingen overgeschakeld op lessen die online te volgen zijn. In eerste instantie was dit de bedoeling tot 6 april. Nu is ervoor gekozen om in ieder geval door te gaan tot 1 juni en mogelijk zelfs tot het einde van het schooljaar.

Of scholen na 6 april überhaupt weer open mogen gaan, is hoogst onzeker. Het kabinet komt dinsdag met meer duidelijkheid hierover. Onder meer Tilburg University, Fontys, Avans en Breda University wachten daar niet op en laten nu al weten voorlopig geen lessen te geven in de gebouwen.

“De afgelopen weken zijn we erin geslaagd om het onderwijs in onze gebouwen voor 90 procent te vervangen door online onderwijs”, zegt bestuurder Joep Houterman van Fontys. “Dat heeft even tijd gekost en ook de weg terug naar een normale situatie zal tijd kosten.”

Open dagen geschrapt
De scholen houden er rekening mee dat misschien ook de rest van het schooljaar geen onderwijs meer mogelijk is in de eigen gebouwen, zo schrijven ze op hun websites. Mochten de overheidsmaatregelen komende tijd worden versoepeld, dan bekijken ze welke vormen van onderwijs wel weer door kunnen gaan.

In deze periode van het jaar zijn er ook vaak open dagen op scholen. Ook die kunnen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Avans heeft daar een alternatief voor bedacht. Volgende week dinsdag, woensdag en donderdag worden online presentaties gegeven aan toekomstige studenten.

Lees alles over het coronavirus op onze themapagina.