'Coronakuchers' in Breda en Tilburg krijgen van politierechter tot acht weken gevangenisstraf

26 maart 2020 om 17:11
nl
De politierechter in Breda heeft in twee 'coronakuchers' gevangenisstraffen tot acht weken opgelegd. In beide gevallen werd een beveiliger of agent schrik aangejaagd, omdat de mannen die donderdagmiddag terecht stonden in hun richting hadden gehoest en zeiden dat ze besmet waren met het coronavirus. De incidenten waren woensdagmiddag in Tilburg en maandagavond in Breda.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In Tilburg riep een man tegen beveiligers van een supermarkt niet alleen dat hij corona had, maar ook hiv. Het ging om een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd in de kraag gevat wegens de diefstal van twaalf blikken bier uit de winkel. Dat is op zich al verboden. Bovendien zou hij in de directe nabijheid van de beveiligers hebben gehoest en dus hebben gezegd dat hij ziek was. En hij had al veel delicten op zijn naam. Zijn advocaat bracht nog vergeefs in dat de beveiligers onvoldoende afstand hadden gehouden. Zijn cliënt verdwijnt acht weken achter slot en grendel en hij moet de beveiligers een schadevergoeding betalen. Hij zei het allemaal niet zo bedoeld te hebben. Eén van de beveiligers was extra bezorgd voor besmetting, omdat hij een hartkwaal heeft.

Bedreiging na aanhouding
In Breda was het uit de hand gelopen nadat een man uit deze stad was aangehouden, omdat hij onder invloed van flink wat alcohol de deur van het huis van zijn ouders vernield had. Bij de arrestatie pleegde hij verzet en hoestte en kuchte hij dichtbij het gezicht van een agent. Daarna zou de 51-jarige Bredanaar ‘corona!’ hebben geroepen. Hij kreeg twee weken cel en twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij een schadevergoeding (van 350 euro) betalen. Tijdens de zitting toonde hij nauwelijks berouw. Tot ergernis van de politierechter: "Deze agenten doen buiten hun werk om de maatschappij te helpen. Zij moeten worden beschermd."

Beide mannen waren niet in de rechtszaal, zij volgden de zaak via een beeldscherm.

Eerder veroordeling in Den Bosch
Voor de politierechter in Den Bosch speelde woensdag een vergelijkbare zaak. Hier kreeg een dakloze acht weken cel en twee weken voorwaardelijk. Hij had onder meer een agent mishandeld, beledigd én bespuugd. Hierbij riep de 28-jarige Bosschenaar dat hij besmet was met het coronavirus.

Lees alles over het coronavirus op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.