Leraar Vincent raakt gewend aan het online lesgeven: 'Het moreel is goed in de klas' - Omroep Brabant
Video

Leraar Vincent raakt gewend aan het online lesgeven: 'Het moreel is goed in de klas'

30 maart 2020 om 20:00
nl
“Het kost best veel energie, maar er zit nu even niks anders op.” Aan het woord is Vincent Ros (43). De docent Engels en Frans van het Markland College geeft inmiddels twee weken les in een leeg lokaal. Zijn leerlingen zitten thuis achter hun scherm. Alsof hij nooit anders gewend was, loodst Vincent ze door de lesstof. “Het loopt goed en de leerlingen doen actief mee.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De verwachting is dat de scholen ook na volgende week nog een aantal weken dicht moeten blijven. Als mogelijke scenario’s worden nu de maandag na de meivakantie of anders 1 juni genoemd. “Ik denk ook dat het allemaal wat langer gaat duren. Ik hoop dat de school zo snel mogelijk verantwoord weer open kan”, aldus de docent.

Wachten op privacy instellingen...

In tegenstelling tot de meeste leraren van het Markland College kiest Vincent ervoor om de lessen op school te geven. “Veel collega’s zitten thuis in een werkkamer. Ik vind het fijn om hier naartoe te komen. Je zit dan inderdaad wel tegen 32 lege stoelen aan te kijken. Maar het moreel is goed in de klas. Wanneer ik les geef met de spraakfunctie aan dan hoor ik de stemmen. Die zijn zoals ze horen te zijn.”

Routine
Scholen doen wat ze kunnen om leerlingen door deze periode heen te loodsen. Maar de fysieke afwezigheid blijft lastig. Vincent: “Wanneer iemand hier in het lokaal iets niet snapt dan kun je meekijken en meteen helpen. Nu moet je op het gehoor iemand door een probleem heen praten en dat kost meer moeite. Maar iedere week iets minder omdat dat het nieuwe ‘normaal’ wordt.”

Dinsdag beslist het kabinet of de scholen ook na 6 april gesloten blijven. Vincent Ros en zijn collega’s houden er rekening mee dat ze nog langer zonder leerlingen in de klas les zullen moeten geven. “Je zit de hele dag tegen een apparaat te praten en dat is toch echt anders.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.