Video

Zoomen is de nieuwe hype bij zorggroep Archipel: 'Mensen worden creatief'

1 april 2020 om 19:30
nl
"Mensen zijn heel creatief om contact te kunnen leggen met familieleden nu ouderen in de zorg geen bezoek mogen ontvangen. Zoomen is hier het nieuwe werkwoord." Dat zegt Katinka van Boxtel, bestuurslid van zorggroep Archipel. De video-app wordt in de zorg massaal gebruikt om contact te hebben met familie.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De app is eigenlijk bedoeld voor videoconferenties, maar wordt nu ook massaal gebruikt om mensen te zien en te spreken met wie je niet in één ruimte mag komen. Door de coronacrisis komt dit in de zorg natuurlijk veel voor.

Eerder al kwam Archipel in het nieuws omdat mensen met een hoogwerker voor het raam konden zwaaien naar een familielid in het verzorgingshuis. Met nog minimaal een maand strenge regels en géén bezoek door corona is het zwaar voor verplegend personeel en mensen die zorg krijgen.

Aan bijvoorbeeld dementerenden is dit niet uit te leggen.

"Het is vooral zwaar dat verplegend personeel bij mensen niet even een arm om de schouder kan leggen of even kan knuffelen", zegt Katinka. Veel ouderen begrijpen de maatregelen wel. Maar aan sommige mensen, bijvoorbeeld dementerenden, is het niet uit te leggen.

Ook voor de verpleging is het heel zwaar nu. Of ze het volhouden? "Dat is geen vraag, het zijn bikkels in de verpleging", zegt Katinka. Oud-verpleger Frank Hendriks is verantwoordelijk voor hygiëne en infectiepreventie bij Archipel. Hij is nu ook coördinator corona. Ook hij zegt dat de verpleging het, ondanks de zware druk, weet vol te houden: "Ja, het lukt omdat we medewerkers hebben die heel betrokken zijn. Wij praten veel met onze mensen over de maatregelen. De emoties van medewerkers kunnen weleens hoog oplopen onder de werkdruk en spanning. Medewerkers peppen elkaar gelukkig goed op, maar er zijn ook wel eens huilbuien.”

Eenzaam sterven

Door de strenge bezoekregels vanwege het coronavirus kan het voorkomen dat mensen eenzaam sterven. Bij Archipel is dat nog niet gebeurd, zegt Frank Hendriks: “Gelukkig nog niet, maar helaas, net als in de rest van Nederland, behoort dat nu tot de mogelijkheden. Dit legt ook een hele zware druk op de medewerkers. De laatste fase, waar medewerkers bij Archipel heel goed in zijn om die te begeleiden, en dan weten dat je de cliënt en zijn familie niet goed kunt begeleiden is heel aangrijpend. Er kan niet zo afscheid worden genomen als normaalgesproken wordt gedaan.”

Nog een maand zonder bezoek en afstand houden is hoe dan ook afzien. Wat mensen enorm veel deugd doet zijn kaartjes en briefjes met hartjes die ouderen spontaan in de brievenbus krijgen. "We zijn dat ondertussen gewoon gaan vinden, maar ik doe een oproep aan mensen: ga daarmee door, het is heel waardevol", zegt Frank.

Mondkapjes
Naast alle emoties is er ook nog een praktisch probleem. Ook verplegend personeel werkt nu vaak met mondkapjes, schorten en handschoenen. Er is nog steeds een tekort aan materiaal dat beschermt tegen het coronavirus. "Die hebben we nu voldoende, maar het is een voortdurende zoektocht naar materialen. Dat kan tot problemen leiden, want er is een landelijk tekort” zegt Frank. Hij hoopt dat dit probleem snel kan worden opgelost, zodat de bikkels in de verpleging veilig hun werk kunnen blijven doen.

De Zoom-app is te vinden in de Google Play Store en de Apple App Store.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.