Video

Musea zijn dicht, maar in Tilburg kun je coronakunst gaan kijken

3 april 2020 om 10:05
nl
In heel Nederland zijn de musea dicht. Toch kun je in de Tilburgse binnenstad kunst gaan kijken. Sjon Brands heeft een nieuwe expositie in de etalages van zijn huis. Twintig kunstenaars gingen aan de slag met het thema corona.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In de etalages van het huis van Brands in de Stedekestraat, om de hoek bij museum De Pont, is iedere twee maanden een nieuwe expositie te zien. De 'Corona special' die sinds woensdagmiddag te zien is, is twee weken geleden ontstaan. Razendsnel had Brands twintig kunstenaars bij elkaar.

Aquarel van Martijn de boer.
Aquarel van Martijn de boer.

Als we Brands vragen er wat werken uit te lichten, loopt hij al snel naar een aquarel van Martijn de Boer. Een man die niest, het angstbeeld van nu. "Als je dit ziet, word je bang dat het het krijgt. Het heeft nu iets heel dreigends."

Werk van Sjon Brands zelf.
Werk van Sjon Brands zelf.

Zelf heeft hij vrolijker werk gemaakt. "Ik vind dat kunst niet strijdig hoeft te zijn met humor. Het leven is al ernstig genoeg." Brands liet zich inspireren door de sociale afstand van anderhalve meter. "Een advies voor de Nederlandse bevolking. Goed is met de billen tegen elkaar. Maar het beeld van de innig verstrengelde vrouwen, dat is fout."

Werk van Jeroen de Leijer
Werk van Jeroen de Leijer

Eefje Wentelteefje
Ook Jeroen de Leijer, bekend van Eefje Wentelteefje, maakte een bijdrage. Van hem is het vakantieboek 'Niemand de deur uit' te zien in de etalage. "Speciaal voor de expositie heeft ie zelf wat zitten frobelen", lacht Brands. De Leijer knipte en tekende wat opdrachten uit zijn eigen doeboek.

Dan weer ernstig: "Ik weet dat het voor veel mensen heel ernstig is, deze coronacrisis. Maar de enige manier om het te overleven is volgens mij ook om het te relativeren. Want humor, kunst en cultuur zijn in deze tijd heel belangrijk om niet enorm chagrijnig te worden."

De tentoonstelling 'Corona Special' is te zien in de etalages in de Stedekestraat 15 in Tilburg, dag en nacht, toegang gratis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!