Ook vergoeding bij strottenhoofdkanker na werken met chroom-6 op Tilburgse werkplaats - Omroep Brabant

Ook vergoeding bij strottenhoofdkanker na werken met chroom-6 op Tilburgse werkplaats

6 april 2020 om 12:21 • Aangepast 13 april 2020 om 11:54
nl
Ook deelnemers van het Tilburgse re-integratieproject die strottenhoofdkanker ontwikkelden of nog krijgen, ontvangen een vergoeding. Uit een onderzoek door het RIVM blijkt dat deze aandoening in verband staat met het werken met chroom 6. In Tilburg werkten 800 mensen met de kankerverwekkende stof die in verf zat.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Tussen 2004 en 2012 hebben zo'n 800 deelnemers en hun begeleiders in Tilburg moeten werken in een omgeving waar chroom-6 vrij kwam. De deelnemers werkten aan een re-integratieproject en schuurden oude treinen op voor restauratie. Achteraf bleek dat de verf op de treinen chroom-6 bevatte en dat verschillende serieuze gezondheidsklachten kan veroorzaken

Kanker en longaandoeningen
Eerder werd al duidelijk dat chroom-6 tot verschillende vormen van kanker kan leiden en longziekten. Aan dit rijtje is nu strottenhoofdkanker toegevoegd. Van andere aandoeningen, waaronder auto-imuunziekten, kon het RIVM niet aantonen dat dit door het werken met chroom-6 komt.

Ook defensiepersoneel heeft met chroom-6 moeten werken. Vaak zat de gevaarlijke stof in de grondverf van legervoertuigen. Ook voor deze werknemers geldt dat ze recht hebben op een vergoeding, wanneer ze nu of in de toekomst strottenhoofdkanker krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.