Leuzen tegen 5G bij brandende telefoonmast in Liessel

6 april 2020 om 18:22 • Aangepast 13 april 2020 om 15:14
nl
Dit weekend is er een telefoonmast vermoedelijk in brand gestoken in Liessel. In de omgeving zijn er leuzen tegen de komst van 5G gevonden. Op internet circuleert een filmpje waarop de brand te zien is net nadat hij is ontstaan. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. Eigenaar Cellnex Telecom vermoedt brandstichting en gaat aangifte doen, zegt manager Ed Boerema.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Zondag vond de brand plaats, zegt Boerema. "Toen wisten we niet precies wat de oorzaak was. We zijn vanochtend wezen kijken en hebben geconstateerd dat de brand niet afkomstig kan zijn van de apparatuur die in kasten naast de mast staat opgesteld." Kortsluiting sluit de manager uit, omdat de brand buiten de kasten is ontstaan. "Het lijkt op brandstichting."

"Het is in Deurne al de tweede keer dat we met brandstichting te maken krijgen", zegt Boerema. De eerste keer was in september vorig jaar bij een andere mast in de regio, legt de manager uit.

"Als er inderdaad sprake is van brandstichting, is dit te gek voor woorden" , zegt Stijn Wesselink van KPN. "In deze tijden van corona is het extra belangrijk dat de verbindingen optimaal zijn. Iedereen moet 112 kunnen bereiken als dat nodig is."

Mindere verbinding
Hoelang het herstel duurt van de telefoonmast is niet duidelijk. "Gelukkig nemen masten in de omgeving het netwerk over, maar de verbinding kan rondom Liessel even minder zijn", licht Wesselink toe. Boerema bevestigt dat een aantal mensen in de buurt nu niet kan bellen.

Niet iedereen zit op 5G te wachten. Dit verbeterde datanetwerk moet internetverbindingen sneller maken. Dit voorjaar wordt de veiling gehouden voor 5G-frequenties. Op de locatie van de mast in Deurne bleek 'Fuck 5G' te zijn geschilderd, maar Cellnex Telecom kon niet achterhalen hoe lang geleden die tekst is aangebracht. "Dat zou dit weekend kunnen zijn gebeurd, maar ook eerder", zegt Boerema.

Wie er achter het twitteraccount 'Gele hesjes NL' zit is onduidelijk. Er staan meer tweets op over 5G en de kritiek daarop. Er is opnieuw een filmpje geplaatst over 5G in Brabant, in Drunen om precies te zijn.

Wachten op privacy instellingen...

In Groot-Brittannië zijn er al verschillende masten gesneuveld. Daar circuleren allemaal complottheorieën. Zo zou corona verband houden met de komst van 5G. Ook zijn tegenstanders bang dat de sterkere straling voor meer gezondheidsproblemen gaat zorgen.

De brand begon onder aan de mast bij de bedrading en sloeg toen over naar het elektriciteitshuisje. De brand kwam tot tien meter hoogte en vernielde verbindingen van verschillende telecomaanbieders. De mast staat naast de A67.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.