Video

Juf Lidy heeft een mini-bieb in haar voortuin voor alle kinderen uit het dorp

7 april 2020 om 20:00 • Aangepast 14 april 2020 om 17:44
nl
Stel je zit op de basisschool, je hebt al je boeken al gelezen en je kunt nu niet naar de bieb voor een nieuw avontuur van je favoriete schrijver? Of je zou weleens een nieuwe puzzel willen maken. Schooljuf Lidy Tamaela (39) uit Oud-Gastel bedacht een oplossing. In haar voortuin heeft ze een mini-bibliotheek ingericht. Alle kinderen uit het dorp mogen er gratis een boek of puzzel lenen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De bibliotheken zijn net zoals de scholen in ieder geval nog tot en met dinsdag 28 april dicht. Het bracht Lidy op het idee om een boekenkast in haar voortuin te zetten. “Wij vinden lezen erg leuk en we hebben heel veel kinderboeken. Het boekenkastje staat onder schooltijden en ’s avonds buiten. Kinderen mogen zelf een boek pakken. Soms zien wij het niet eens.”

Ondertussen komt de achtjarige Marly aanlopen. Alsof ze nooit anders gewend was, loopt ze naar de boekenkast in de tuin. Haar keuze valt dit keer op ‘De waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen’.

Wat ze van de bieb vindt? “Een goed idee want de scholen zijn dicht en ik kan nu ook niet naar de bibliotheek.” Marly schrijft keurig haar naam en de titel van het boek in het schriftje voordat ze weer vertrekt.

Mooi weer
Die ‘tuinbieb’ van juffrouw Lidy is nu drie weken open. “Het loopt erg goed. We zijn inmiddels aan de derde bladzijde in het leenschriftje begonnen. Twee keer regende het en toen heeft het kastje niet buiten gestaan. Ik vind het zonde als de boeken nat worden. Maar tot nu hebben we geluk gehad met dit prachtige weer.”

Marly, juf Lidy, Ibrahim en Roos bij de boekenkast (foto: Erik Peeters)
Marly, juf Lidy, Ibrahim en Roos bij de boekenkast (foto: Erik Peeters)

Aan stempelen en boetes doet de juf niet. “Nee ik ben niet zo streng. Of je nu drie weken of twee dagen over een boek doet, maakt mij niet uit. Ik vind het vooral belangrijk dat kinderen kunnen blijven lezen in deze tijd”, zegt ze enthousiast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.